Stort säkerhetspådrag när Obama kommer till Sverige för elitfest i Stockholm – trafikkaos väntar

Publicerad

Vad har Barack och Michelle Obama, Greta Thunberg samt Gwyneth Paltrow gemensamt? Svaret är Brilliant Minds – en elitfest/konferens på lyxhotellet Grand i Stockholm. Enligt polisen är säkerhetspådraget stort.

Snapchat-grundaren Evan Spiegel, USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, Volvodirektören Bodil Eriksson och skådespelare som Gwyneth Paltrow, Forest Whitaker och Joel Kinnaman.

Det är ytterligare några av de många namnkunniga kändisar, entreprenörer och ledare som anlänt till Stockholm för att medverka i konferensen och festen Brilliant Minds, som startades av Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri.

– Jag tror att de här entreprenörerna och ledarna verkligen känner en samhörighet med svenska värderingar. Inte minst har Barack Obama berättat om hur han beundrar svenska värderingar om samarbete och hållbarhet. Jag tog det han sa till mig och har försökt odla det. Vår styrelse tror verkligen på det här uppdraget, säger Natalia Brzezinski, vd.

Stängt för allmänheten

Brilliant Minds är ett stängt evenemang som börjar den 13 juni och pågår till den 15:e juni. Tidigare har biljetter kostat 3 000 dollar, men i år är de inte till försäljning.

– Alla borde vara glada över att det inte är möjligt att köpa biljetter. Vi har aldrig velat att det här ska bli ett evenemang med kommersiella inslag. Det ska inte finnas någon uppfattning om att vi tjänar pengar på det här. Det är helt fel. På det här sättet kan stora företag inte köpa sig en plats heller.

Enligt polisen kommer säkerhetspådraget kring Brilliant Minds att vara stort. Läget kompliceras dessutom ytterligare av att det pågår ett antal olika idrottsevenemang, tävlingar och konserter i Stockholm i veckan. Därtill kommer Sydkoreas president Moon Jae-in på statsbesök den 14-15 juni. Staden är dessutom full av studentflak.

– Det kommer bli, och är redan, besvärligt i trafiken. I största möjliga mån avråder vi från från att ta bilen överhuvudtaget, säger Anna Westberg, presstalesperson Region Stockholm.

Behöver ni ta in någon förstärkning?

– Vi har en ”särskild händelse” som hanterar alla händelser som är nu i veckan, därför har vi resurser så att det räcker. Bland annat har vi en ”särskild händelse” på grund av hur stor trafikpåverkan det kommer bli.

”En väl tilltagen resurs”

Anna Westberg vill däremot inte kommentera hur stor säkerhetsapparat som kommer krävas för att hantera Brilliant Minds och dess gäster.

– Jag kan inte gå in på det i detalj men vi har en väl tilltagen resurs som jobbar med detta.

Hur många poliser kommer vara ute på gatorna?

– Vi har många poliser som jobbar eftersom det är så många händelser av olika slag just den här veckan.

Det blir en stor utmaning?

– Ja, det är det så klart. Det är därför vi har en ”särskild händelse”, så att vi lätt ska kunna omfördela resurser när det behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer