Strandhäll: ”Fegt att skicka vidare ansvaret till kommande generationer”

Publicerad

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är kritisk till säkerheten kring slutförvaret.

– Vi måste ta oss tiden att vara säkra på att det kommer att hålla, annars kommer andra människor behöva ta smällen, säger han i SVT:s Aktuellt.

Samtidigt påpekar Annika Strandhäll (S) att Miljöpartiet har arbetat med de här frågorna i många år och såg nyligen själva ett beslut framför sig.

– Det viktiga är inte hur länge man forskat på något utan om man har tillräckligt säkra svar, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i SVT:s Aktuellt. Han anser att det finns en osäkerhet kring hållbarheten på de kopparkapslar som tillsammans med bentonitlera och berg ska skydda det radioaktiva avfallet från att ta sig ut i natur och miljö.

– Vårt ansvar är inte bara att fatta ett snabbt beslut, utan fatta ett beslut som är säkert, säger Per Bolund (MP).

Att beslutet om slutförvaret av kärnkraftsavfall skulle vara fattat på förhastade grunder dementerar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) när hon medverkar i SVT:s Aktuellt via länk. Regeringsärendet beskrivs av Strandhäll som ett av Sveriges mest granskade och genomlysta någonsin.

– Per Bolund har själv arbetat med de här frågorna i många år och sa senast i augusti att han såg att ett beslut i frågan låg några månader bort.

”Fegt att skicka ansvaret vidare”

Nio olika expertmyndigheter samt nationella och internationella forskare har arbetat fram det som ligger till grund för beslutet. Det forskningsprogram som varit knutet till förberedelserna av projektet kommer att fortsätta. Även Strålsäkerhetsmyndigheten kommer kontinuerligt att överblicka projektet, förklarar Strandhäll som menar att vi måste lyssna på myndigheter och experter i de här frågorna.

– Det är fegt att skicka vidare ansvaret till kommande generationer, säger Annika Strandhäll.

Per Bolund är överens med Annika Strandhäll om att vi har ett ansvar att ta hand om och hantera avfallet på ett säkert sätt.

– Men då måste vi ta oss tiden att vara säkra på att det här kommer att hålla, inte bara i 50 eller 100 år, utan 100 000 år in i framtiden. Annars får andra människor ta smällen, säger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.