SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein analyserar läget inför Kristdemokraternas riksting med partiledare Ebba Busch Thor i spetsen.

Stridslystna kristdemokrater vill sänka DÖ

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om decemberöverenskommelsens existens ser ut att bli en rafflande omgång på Kristdemokraternas riksting, som börjar i dag. Inför rikstinget pågår sedan en tid en mobilisering på flera håll i landet för att sänka DÖ. Men även Nato och homosexuellas rätt till likabehandling väcker starka känslor.

Kristdemokraterna brukar säga att de är trötta på vad både de själva och omgivningen, lite raljant, brukar kallar underlivsfrågorna – de som till exempel handlar om homosexuellas rättigheter.

Men trots ledan vid dessa frågor smyger de sig på varje gång kristdemokraterna möts till riksting. Den här gången gäller det homosexuellas rätt att adoptera.

KD-strid om DÖ

Alf Svensson rasade över uttrycket underlivsfrågor. De handlar om etik och moral dundrade Svensson, som på sin tid förföljdes av abortfrågan.

Göran Hägglund brottades med frågan om homosexuellas rätt att gifta sig och lesbiska pars möjligheter till insemination. Även i år kommer hbtq-frågor upp, och nu gäller det adoption.

Tog ställning för rätt att adoptera

Det finns redan en lag som gör det möjligt för dem som lever i enkönade förhållanden att adoptera. Men ombuden på rikstinget ska ta ställning till om de ska erkänna den lagstiftningen.

När Ebba Busch Thor frågades ut på Pridefestivalen i somras överraskade hon med att förklara att hennes personliga åsikt var att homosexuella ska ha samma rätt som andra att prövas som föräldrar. Den personliga  bekännelsen tog hon med sig till partistyrelsen som nu säger ja till dessa adoptioner.

Förmodligen kommer förslaget att gå igenom. Men inte utan knot. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg anser till exempel att frågan om homoadoptioner är en vattendelare för partiet. Om rikstinget säger ja betyder det att partiet har blivit ett hbtq-vänligt parti, vilket Skånberg tar kraftigt spjärn emot.

”Dags att döda DÖ”

Kristdemokraterna börjar likna Moderaterna när det gäller upproret mot decemberöverenskommelsen, DÖ. Det pågår en stark rörelse i partiet inför mötet i Västerås för att bryta överenskommelsen, som ger Stefan Löfven garantier för att budgeten passerar riksdagen.

Ungdomsförbundets ordförande, Sara Skyttedal, skriver på sin Facebooksida att hon är ”In a killing mood”. Det är dags att döda DÖ, säger hon och anger tonen för en hetlevrad debatt. Splittringen når ända upp i partistyrelsen, där EU-parlamentarikern Lars Adaktusson agerar för att hans parti ska bryta sig loss ur DÖ.

Ebba Busch Thor själv har låtit förstå att hon ogillar DÖ, men hon vill hålla sig till det ingångna avtalet och inte heller slita sig loss ur Alliansen. Så ett nej till DÖ vore ett stort nederlag för den nya partiledaren.

Natofrågan delar partiet

Nato är en annan fråga som delar partiet. Den gamla partiledningen förespråkade en utredning om Nato. De nya kvastarna med Ebba Busch Thor i spetsen tar steget längre och vill ha med sig rikstinget på ett ja till Nato.

Precis som på Centerstämman förra helgen lär det visa sig att det ryms heta känslor i både ett ja till Nato och i ett nej till försvarsalliansen. Ett ombud, som är emot Natomedlemskap, hänvisar till exempel i sin motion till Lukasevangeliet som säger att man ska älska sin fiende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-strid om DÖ

Mer i ämnet