Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carin Götblad, polismästare vid NOA. Foto: SVT

Strömmer om de unga gängkriminella: Krävs ett systemskifte

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska systemet för att hantera unga som löper risk att hamna i brottslighet är skapat för en annan verklighet än den vi lever i idag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i SVT:s Aktuellt. Han efterlyser ett systemskifte – och får medhåll av polismästare Carin Götblad:

– Det som bryter brottsligheten är att vi jobbar långsiktigt och förebyggande, säger hon.

Enligt rikspolischef Anders Thornberg är både förövare och brottsoffer i våldsvågen i Stockholmsområdet barn och ungdomar, och trenden är att gängkriminaliteten kryper ner i åldrarna.

Gunnar Strömmer beskriver utvecklingen som både ”allvarlig” och ”tragisk”.

Våldsvågen i Stockholm

– De här unga förövarna, det är barn vi pratar om, används på ett väldigt cyniskt sätt av de som ligger bakom kriminaliteten, säger han.

Strömmer menar att det krävs en förändring i det svenska systemet för att hantera unga som löper risk att hamna i brottslighet.

– Vårt system för att hantera unga människor som är på glid, och som så småningom hamnar i brottslighet, är ordnat för en annan verklighet än den vi nu upplever. Därför krävs det ett skifte i det systemet i alla delar, från det att barnen är väldigt små till dess att de blir vuxna.

Polismästaren: Vi har för lite kunskap

Polismästare Carin Götblad säger att polisen har varnat för den här utvecklingen under en längre tid.

– Det som är väldigt tråkigt är att det ska behöva bli så stora problem innan vi blir ordentligt lyssnade på, säger hon.

Hon menar att polisen har alldeles för lite kunskap om de unga gängkriminella.

– Vi skulle behöva kriminologer som tittar bakom siffrorna. Vad är det som gör att en 13-14-åring är beredd att mörda någon? säger Götblad.

”Tydligt bevis på segregation”

En stor andel av de här unga grovt kriminella är vad som brukar kallas andra generationens invandrare, varför är det så?

– I de utsatta områdena vet vi att det bor väldigt mycket människor. De är till största delen befolkade av människor med utländsk bakgrund. Men jag skulle inte bli förvånad om de här unga personerna är tredje generationens invandrare. Det är ett tydligt bevis på vilken segregation vi har i vårt samhälle, säger Carin Götblad.

Hon är övertygad om att polisen kommer att bryta våldsspiralen.

– Det som bryter brottsligheten är att vi jobbar långsiktigt och förebyggande. Det är också där som skola, socialtjänst och hela civilsamhället kommer in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet