Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar kritiken om att Sverige gör för lite för att lagföra gängkriminella som gömmer sig utomlands.

Strömmer om gängkriminella i Turkiet: ”Stort bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser som SVT pratat med är kritiska till att Sverige inte gör mer för att stoppa den ”Kurdiske räven” och andra kriminella som gömmer sig i Turkiet. De tycker att regeringen borde göra mer.

– Med vårt rättsliga samarbete gör vi allt som går för att få till en lagföring av dem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

SVT Nyheter har pratat med flera poliser som utreder brottsmisstankar mot den kriminelle ledaren som kallas för den ”Kurdiske räven” och som vill vara anonyma. De är kritiska mot att det görs för lite för att få honom lagförd.

Bland annat tycker man att den turkiska ambassadören borde kallas upp av regeringen och avkrävas svar på vad landet gör åt en turkisk medborgare som misstänks anstifta mord och sprängningar i Sverige.

– Det är ett stort bekymmer att det finns flera ledande personer i kriminella nätverk som agerar med utlandet som bas. Det är helt avgörande att vi håller i starka rättsliga samarbeten med länder där det förekommer. De kontakterna måste ske på myndighetsnivå, men även med stark politisk uppbackning när det är möjligt och lämpligt, säger Gunnar Strömmer (M).

Varken utlämnade eller lagförda

I november sa Ulf Kristersson att han lyft frågan om de kriminella med president Erdogan. Sedan dess har våldet i Stockholmsområdet ökat påtagligt och en av de mest drivande i gängkonflikten är enligt polisen den ”Kurdiske räven”, som blivit turkisk medborgare efter han flydde Sverige och är häktad i sin frånvaro i flera fall. Gunnar Strömmer vill inte kommentera vad som görs i hans fall.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda personer eller fall men man kan vara förvissad om att allt som kan göras görs i de här fallen. Det finns också en komplicerad fråga om medborgarskap. Vi lämnar inte heller ut våra medborgare hur som helst.

Påverkar Nato-processen hur mycket Sverige kan trycka på Turkiet?

– Vi har ett gott rättsligt samarbete mellan våra länder och om de processer som vi är inne i nu åstadkommer något på det här området så är det att ytterligare stärka det samarbetet, säger Gunnar Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.