Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att det krävs breda insatser för att komma åt den grova organiserade brottsligheten, både från politikens håll och allmänhetens. ”Man bör upphöra att köpa narkotika om man nu gör det”,sa han i Agenda. Foto: SVT

Strömmer om narkotikaköparna: ”Ingen kommer undan det personliga ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaköparna göder de kriminella gängens verksamhet men regeringen vill bara höja straffen för säljarna.

– Det är trots allt skillnad på att använda narkotika i eget bruk mot att i ett organiserat sammanhang sälja narkotika, säger justitieminister Gunnar Strömmer i Agenda.

Kokainet på krogarna har på 20 år gått från en storstadsföreteelse till något som är utbrett över hela landet.

För fyra år sedan sa dåvarande statsminister Stefan Löfven att rikas knarkande i Djursholm och Danderyd göder gängkriminaliteten. Håller du med honom?

– Det här var på det hela taget ett välmotiverat uttalande men det fanns en debatt i samband med att det fördes fram. Inte minst från oppositionens håll fanns det kritik mot regeringen för att man gjorde problemet lite enklare än var det var och gjorde det till en klassisk klasskampsfråga mellan höger och vänster, säger Gunnar strömmer.

SVT:s granskning av nästan 18 000 narkotikadomar visar att narkotikabrukandet finns över hela landet i alla samhällsklasser.

Regeringen föreslår nu att även den som säljer små mängder narkotika alltid ska dömas till fängelse, minst sex månader.

Ni går hårt åt utbudet men är det inte lika viktigt att minska efterfrågan på narkotika genom att höja de straffen?

– Det mest effektiva sättet att få till stånd en riktig preventiv effekt på efterfrågan är att säkerställa att de som säljer knarket blir rejält jagade och rejält straffade. Då kommer också många fler som köper åka med i samma sväng, säger Gunnar Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.