Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands före detta statsminister Alexander Stubb tror inte att Sverige ska oroa sig kring Nato-ansökan. Foto: SVT/Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Stubb om Sverige och Finlands Nato-ansökan: ”Lugna puckar”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb är övertygad om att både Sverige och Finland kommer att vara Nato-medlemmar redan i sommar.

– Lugna ner debatten i Sverige lite. Det här går på räls, lugna puckar, säger han.

Trots att den turkiska presidenten Erdogan antytt att Turkiet kan släppa in Finland men inte Sverige i Nato, så är Finlands tidigare statsminister optimistisk.

– Det är hemskt viktigt att vi varvar ner och förstår att vi gemensamt kommer att vara Nato-medlemmar i mitten av juli vid Nato-toppmötet i Vilnius, Litauen, säger Stubb.

Under torsdagen höll Finlands statsminister Sanna Marin en presskonferens med Sveriges Ulf Kristersson (M), där hon bekräftade att ländernas resa mot Nato görs ”hand i hand”.

– Jag tycker att det är viktigt att vi sänder ett gemensamt budskap i dag. Finland och Sverige ansökte tillsammans och det ligger i allas intresse att vi går med i Nato tillsammans, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.