Militärövningen Exercise Flaming Sword 2014 i Litauen, som anslöt sig till Nato 2004. Sveriges överväger samarbete med Natos center för strategisk kommunikation, StratCom i Riga. Men Janis Sarts som är chef på StratCom säger att Sverige även borde bli medlem i försvarsalliansen Nato. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Natochef: Sunt om Sverige går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en hög representant från ett Natoland säger Sverige bör gå med i försvarsalliansen Nato. Nu är det Janis Sarts som är chef för Stratcom, Natos center för strategisk kommunikation som uttalar sig.

Sverige överväger samarbete med Natos center för strategisk kommunikation, Stratcom i Riga. Motivet är, enligt försvarsminister Peter Hultqvist, att Sverige ska bli bättre möta informationskriget främst från Ryssland. Det finns inget regeringsbeslut om samarbete än. Men Janis Sarts som är chef på Stratcom säger att Sverige även borde bli medlem i försvarsalliansen Nato.

– Det vore en klok sak att göra 2016 med anledning av att det enda område där Ryssland utvecklas är inom det militära.

Kärnvapenretorik oroar

Stratcom är Nato-ackrediterat. Det styrs inte centralt av Nato utan av centrets medlemsländer. Centrets mål är att ”bidra till Natos kommunikationsprocesser”.

Sarts säger inte att Ryssland är ett omedelbart hot. Men Rysslands nya kärnvapenretorik en av sakerna som oroar, säger han. SVT har tidigare berättat om robotsystemet Iskander som placerats ut i Kaliningrad bara 30 mil från Gotland. Roboten får ha en räckvidd på 45 till 50 mil. I västra Ryssland finns omkring 500 till 600 taktiska kärnvapen, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

– Deras kärvapenretorik har förändrats betydligt. De använder ofta det argumentet. Det skulle aldrig ha förekommit ens under det kalla kriget. Spänningarna har ökat, säger Janis Sarts.

Rysslands President Vladimir Putin har tidigare talat om kärnvapen nära Baltikum för att tvinga bort Nato-trupper från den ryska gränsen.

Sverige – en av Natos mest aktiva partners

Sedan kalla kriget har Sverige ett nära samarbete med Natoländerna Storbritannien och USA. 1994 tog Sverige staget in i Natos ”Partnerskap för fred”. Sedan dess har samarbetet utvecklats med Natoledda insatser i Kosovo, Afghanistan och Kosovo. 2014 undertecknade överbefälhavaren ett avtal med Nato om så kallat värdlandstöd . Och sedan samma år har NATOS övervaknings- och stridsledningsflyg AWACS tillstånd att flyga genom Sverige. Tillståndet utökades nyligen.

Natos biträdande generalsekreterare Alexander Vershbow var mycket tydlig när han uttalade sig på ett seminarium i Stockholm i somras.

– Sverige är en av Natos mest aktiva och engagerade samarbetspartner. Sverige och Nato har samma värderingar, och visar samma engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter, rättsäkerhet och för FN. Gång på gång har Sverige visat hur väl partnerskapet med Nato fungerar. Sverige kan reagera väldigt snabbt, tack var många års nära samarbete och gemensamma operationer med Natostyrkor, sa han.

”Att inte vara med en klubb räddar ingen”

Trots Sveriges långa och allt närmare samarbete med försvarsalliansen Nato anser chefen på Stratcom att Sverige borde ta steget ut och bli fullvärdig medlem. Men det har Sveriges regering avvisat.

– Exemplet Ukraina har visat att det inte gynnar någon att stå utanför ett samarbete, säger Janis Sarts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.