Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar ur debatten mellan Annika Strandhäll (S) och Josefine Malmqvist (M). Foto: SVT

Surrogatmödraskap splittrar partierna

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s serie ”Vi ska ha barn” har aktualiserat frågan om surrogatmödrarskap ska tillåtas i Sverige. Riksdagspartierna är splittrade i frågan.

– Vi vill se ett införande av ett altruistiskt surrogatmödraskap, säger M-kvinnors ordförande Josefine Malmqvist.

Socialdemokraterna säger nej till surrogatmödrar.

– Det räcker med att se programmet för att inse att vi inte ska handla med kvinnors kroppar. Vi ser att de kvinnor som finns i den här verksamheten är de fattigaste kvinnorna i världen. Det är en industri som ska förbjudas, säger Annika Strandhäll, ordförande i S-kvinnor i en debatt i Aktuellt.

Ett exempel som tas upp i serien är en spansk läkare, som dömts för övergrepp mot barn, samtidigt som han väntar en dotter via surrogat.

Josefine Malmqvist, Moderatkvinnor, tycker att ett så kallat altruistiskt surrogatmödraskap, där man inte tar betalt, bör vara tillåtet.

– I Sverige i dag kommer fler barn till genom surrogatmödraskap än genom adoptioner. Då kan vi inte blunda för att det förekommer, säger hon.

Josefine Malmqvist poängterar dock att det krävs en reglering.

– Det måste regleras, det är helt uppenbart. Vi kan inte lämna det laglöst för det är den situation vi har i dag, säger hon.

– Altruistiskt surrogatmödraskap finns inte. Det går inte att säkerställa att det inte förekommer pengar under bordet, säger Strandhäll.

Se hela debatten i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.