Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Staffan Sörenson berättar om sina erfarenheter efter år i den internationella surrogatbranschen. Foto: SVT/Dokument inifrån – Vi ska ha barn

Surrogatbranschens avhoppare: ”Vem sätter gränserna?”

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Staffan Sörenson var med och drev fram dagens surrogatbransch, men har nu gjort en helomvändning och ser sig som avhoppare.

– Jag kan sätta mig vid datorn och beställa ett barn utan att egentligen behöva säga någonting om vem jag är och vad jag har för syfte med detta. Det är ju vansinnigt, säger han i Dokument inifrån: Vi ska ha barn.

Surrogat är inte tillåtet i svensk sjukvård. Ändå har det växt fram en bransch i Sverige, där svenska agenturer hjälper människor att skaffa barn via surrogat som genomförs i utlandet.

Staffan Sörensons juristbyrå var med och drev utvecklingen; man skapade en juridisk praxis för hur man skulle hantera de utlandsfödda surrogatbarnens medborgarskap och vårdnad i Sverige. Staffan Sörenson satt också i styrelsen för agenturen Nordic surrogacy. Han driver fortfarande juristbyrå, men har lämnat surrogatbranschen och berättar nu om problemen som han bevittnade under åren.

Även Erik Mägi jobbade under en period som jurist med fokus på surrogatfrågor. Han har sedan dess gått med i Miljöpartiet och arbetar för att förbjuda de kommersiella surrogatagenturerna.

– Det finns ingen kontroll från svensk sida för surrogatarrangemang eftersom det är helt oreglerat. Det finns inga regler som säger vad man får göra eller vad man inte får göra. I alla andra situationer, till exempel adoption eller assisterad befruktning, som har med barn med att göra och som har med kroppen att göra, så är det en ganska noga reglering. Det saknas idag, säger Erik Mägi.

Vill ha reglering av surrogatbranschen

Eduardo Afonso driver Nordic surrogacy och är positiv till en reglering av branschen.

– Om inte vi skulle finnas så skulle man söka sig till agenturer i utlandet. Man skulle hitta på egna lösningar för att kunna genomföra en surrogatprocess. Det skulle skapa ännu mer otrygghet för de blivande föräldrarna och för barnen. Det är vad jag tror skulle hända, säger han i Dokument inifrån: Vi ska ha barn.

Se hela serien Dokument inifrån: Vi ska ha barn på SVT Play eller i SVT1 den 12 juni klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.