Tvådelad bild. Till vänster SVT:s reporter, till höger en blurrad bild på en spansk läkare som avtjänar fängelsestraff för sexualbrott mot 45 barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tar Dokument inifråns reporter reda på vart den lilla flickan som föddes via surrogat tog vägen, efter att pappan fängslades för sexbrott. Foto: SVT/Dokument inifrån – Vi ska ha barn

Skaffade dotter via surrogat – begick sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En spansk läkare avtjänar just nu ett fängelsestraff för sexualbrott mot 45 barn. Brotten begicks i Sverige. Men innan han greps hann han anlita en spansk surrogatagentur för att få ett eget barn. Det avslöjar SVT:s Dokument inifrån.

En spansk läkare som har jobbat på många olika vårdinstanser i Sverige dömdes mot sitt nekande för sexualbrott mot barn i början av 2020. Många av brotten begicks mot patienter. Mannen fick fängelse och utvisning på livstid.

Sexbrottsdömd fick barn via surrogat

Mannen greps när han skulle hämta sin nyfödda dotter i Ukraina. Hon föddes efter att mannen hade anlitat en spansk surrogatagentur.

SVT:s Dokument inifrån har i samarbete med spanska journalister tagit reda på vad som hände med flickan efter födseln.

Den sexbrottsdömda mannen registrerades som far till flickan när hon var nyfödd. Enligt de spanska journalisternas källor är hon nu spansk medborgare och bor hos mannens föräldrar i Spanien, där mannen också avtjänar sitt fängelsestraff.

Surrogatagenturen: Regler följdes

Den spanska surrogatagenturen skriver i ett mejl att läkaren uppförde sig exemplariskt och att regler och rutiner följdes när de skrev avtal.

De sociala myndigheterna i Spanien verkar känna till mannens historia, men vill inte uttala sig kring hur eller om de kommer att agera för att skydda flickan. Sammantaget pekar mycket på att läkarens släktingar i praktiken är dom som står för flickans säkerhet. Både mannen och hans föräldrar har via olika representanter sagt nej till att medverka i Dokument inifrån: Vi ska ha barn.

Inga svenska krav på agenturerna

Enligt Michael Hellner, professor inom internationell privat- och processrätt vid Stockholms universitet, finns det inga garantier för att något liknande inte skulle kunna hända via svenska agenturer. Och särskilt inte om personen är ostraffad.

– Det finns inget uttalat ansvar eftersom agenturerna inte är lagreglerade.

Michael Hellner känner dock inte till något liknande fall via svensk surrogatagentur.

Kravet på kontroller avgörs idag av länderna där klinikerna ligger och är inte reglerat i svensk lag.

Se hela serien Dokument inifrån: Vi ska ha barn på SVT Play eller i SVT1 den 12 juni klockan 20:00.

FAKTA: SURROGAT

Ett surrogatarrangemang innebär att en eller flera personer som vill bli föräldrar anlitar någon som genomgår graviditeten åt dem. Det görs ofta mot betalning. Surrogatmamman kan antingen få ett befruktat ägg från den tilltänkta modern eller från en donator.

Surrogatarrangemang är inte tillåtna i den svenska sjukvården. Men det är inte förbjudet att anlita en surrogatmamma i de länder där lagen ser annorlunda ut. Det finns svenska surrogatbolag som förmedlar sådana arrangemang.

Det finns ingen statlig kontroll av de som önskar bli surrogatföräldrar, liknande den som görs när det kommer till adoptioner. Det innebär till exempel att surrogatbyråer inte kräver utdrag ur belastningsregister på alla sina kunder. I vissa länder är det ett krav för att genomgå en surrogatprocess, men inte i alla.

I Sverige gäller regeln att den som fött barnet blir barnets rättsliga mor. Det finns dock olika sätt att komma runt det för svenska föräldrar som fått barn via surrogat. Saker som kan spela in i domstolens bedömning är till exempel att den svenska mamman har etablerat relation med barnet och är erkänd som mor i utländsk domstol.

Källa: Skatteverket, Dokument inifrån: Vi ska ha barn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.