Den misstänkte läkaren och mannens advokat, till höger. Foto: TT

Läkare döms för sexuella övergrepp mot över 40 barn

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren, som har arbetat på flera läkarmottagningar i Sverige samt varit anställd på läkarappen Kry, dömdes till tio års fängelse för en lång rad sexuella övergrepp mot barn. Nu sänker Svea hovrätt straffet – läkaren får sju års fängelse och utvisas från Sverige på livstid.

I maj förra året dömdes läkaren, som är i 30-årsåldern, för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Majoriteten av brotten begicks vid läkarundersökningar. Totalt fanns 77 målsäganden, varav 55 barn i åldrarna två till tolv år samt 21 vuxna.

Förutom sexövergreppen dömdes läkaren även för grovt barnpornografibrott, sexualbrott mot ett barn som han varit barnvakt åt samt för sexualbrott riktat mot de föräldrar som varit med vid de videosamtal som genomförts via Kry.

Enligt tingsrätten hade läkaren kränkt föräldrarnas sexuella integritet då han förmått dem att filma samt delta i det som han har kallat för undersökningar.

Övergreppen ägde rum i olika delar av Sverige: Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm samt i läkarappen Kry. Påföljden: tio års fängelse, 3,5 miljoner kronor i skadestånd och livstids utvisning.

Döms till sju års fängelse och utvisas från Sverige

Läkaren, som hävdar att han är oskyldig, överklagade domen och fredagen den 24 januari meddelas domen vid Svea hovrätt: läkaren frias från några av åtalspunkterna och straffet mildras.

”Hovrätten har dömt läkaren för grov våldtäkt mot två barn och för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn. Hovrätten har däremot frikänt läkaren från åtalen avseende sexualbrott mot barnens föräldrar”, skriver hovrätten och fortsätter:

”Hovrätten har ansett att läkarens agerande inte har kränkt föräldrarnas sexuella integritet”.

Svea hovrätt dömer läkaren till sju år och utvisning på livstid. Han ska också betala skadestånd till barnen han har utsatt för övergrepp.

”Noga prövat läkarens invändning”

Domen vid Stockholms tingsrätt överklagades både av läkaren och åklagaren, som ville att påföljden skulle skärpas.

– Hovrätten har noga prövat läkarens invändning om att hans undersökningar var medicinskt befogade. Hovrätten har med några få undantag funnit bevisat att läkaren agerat på det sätt som åklagaren påstått samt att detta inte varit medicinskt befogat, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.