Läkaren döms till tio års fängelse. Arkivbild. Foto: TT

Läkare döms för flera fall av sexuella övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms tingsrätt dömde under tisdagen läkaren för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar.

Läkaren häktades i januari ifjol, då misstänkt för fem fall av sexuella övergrepp på barn. Men när han slutligen åtalades den 12 september 2018 omfattade misstankarna mot läkaren om sexuella övergrepp mot 52 barn och 18 vuxna. 

Nu döms mannen till 10 års fängelse.

– Man har kommit fram till att han ska dömas för huvudparten av de åtalade gärningarna. Domstolen har i stort delat vår bedömning i hur gärningarna ska beskrivas, säger kammaråklagare Leonardo Roseneld.

Yrkade på 12 års fängelse

Åklagaren yrkade på 12 års fängelse för den 29-årige läkaren. Brotten har enligt åklagaren begåtts i samband med undersökningar på olika vårdinrättningar, där läkaren tittat på och rört vid barns underliv utan att det varit medicinskt motiverat.

”Brotten har bedömts som grova bl.a. med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder.” skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Läkaren stod misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering – både grovt och normalgrader.

Dessutom omfattas åtalet av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt övergrepp och barnpornografibrott, också detta i både grovt och normalgraden.

Brott mot föräldrar

Läkaren har arbetat på flera läkarmottagningar i Sverige samt varit anställd på mobiltjänsten Kry.

Tingsrätten har bedömt att brotten skett systematiskt mot barnen som varit i åldern två till tolv år.

Även brott mot föräldrar har begåtts menar tingsrätten, då läkaren fått dem att filma deras barn anus eller underliv när de sökt hjälp via vårdtjänster på mobilen.

Inte psykiskt sjuk

Efter att förhandlingarna tog slut beslutade rätten att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I början av april i år slog Rättsmedicinalverket fast att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Mannen har nekat till alla anklagelser.

– Min klient har samma inställning. Han har inte ändrat sig på den punkten, säger advokat Frida Wallin till SVT Nyheter.

Advokat Frida Wallin har tidigare sagt till SVT Nyheter att straffvärdet borde sänkas, med bland annat förklaringen att läkaren kan komma att utvisas från landet samt kan bli av med läkarlegitimationen. 

– Vi är så klart inte nöjda med den här domen och min klient är besviken. Nu kommer vi analysera tingsrättens domskäl och överväga med klienten om ett eventuellt överklagande, säger Frida Wallin.

Fängelse, utvisning och böter

Fängelsestraffet blev på tio år då mannen förmodas bli av med just läkarlegitimationen, skriver Stockholms tingsrätt.

Utöver fängelsestraffet beslutade Stockholms tingsrätt att mannen ska utvisas på livstid samt betala skadestånd till brottsoffren på cirka 3,5 miljoner kronor sammanlagt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet