Den misstänkte läkaren och mannens advokat, till höger. Foto: TT

Ivo vill stoppa sexbrottsdömde läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg vill att den läkare som i maj dömdes för sexbrott mot ett stort antal barn ska bli fråntagen sin läkarlegitimation. Läkaren har överklagat domen men enligt Ivo begär ändå att läkaren stoppas. 

Läkaren, som bland annat jobbat i Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm, dömdes i maj till tio års fängelse för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar. 

Trots att läkaren överklagat domen begär nu Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in hans läkarlegitimation. 

Ivo skriver att det ur patientsäkerhetsperspektiv är “nödvändigt att hans legitimation som läkare återkallas fram till dess domen vunnit laga kraft och frågan om återkallelse har prövats slutligt”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.