Den misstänkte läkaren och mannens advokat, till höger. Foto: TT

Läkare inte psykiskt sjuk – kan få fängelse för barnövergrepp

Publicerad

Den läkare som misstänks ha begått grova sexuella övergrepp på ett 50-tal barn på olika vårdinrättningar i landet, bland annat i Skellefteå, lider inte av en allvarlig psykisk störning. Han kommer därför att dömas i tingsrätten för sina handlingar, rapporterar P4 Skaraborg.

Den 29-årige läkaren åtalades i september förra året för sexualbrott begångna mot 70 personer, varav 52 barn.

Enligt åklagaren ska brotten ha begåtts i samband med undersökningar på olika vårdinrättningar, där läkaren tittat på och rört vid barns underliv utan att det varit medicinskt motiverat.

Rättegång avslutas nästa vecka

I februari i år konstaterade Stockholms tingsrätt att det finns tillräcklig bevisning om att den tilltalade begått ”merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott”.

Rätten beslutade även att mannen skulle genomgå en rättpsykiatrisk undersökning innan domen meddelas. Nu har alltså Rättsmedicinalverket slagit fast att han inte är allvarligt psykisk sjuk, enligt P4 Skaraborg.

På tisdag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt, då meddelas också ett datum för domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet