Hösten 2014 började läkaren jobba på Erikslids hälsocentral i Skellefteå. Foto: SVT

Häktade läkaren misstänks för 23 fall i länet

Publicerad

Fallet med den häktade läkaren, som bland annat jobbat i Skellefteå, kan vara en av dom största pedofilskandalerna inom den svenska sjukvården.
– Det handlar om 70 enskilda fall i hela landet, alla barn, säger åklagaren Ann Lidén.

Läkaren såg svenska barnfilmer för att lära sig språket. Han sökte först jobb i norra Sverige då han fått höra att det var lätt få jobb där. Han fick svar från Skellefteå och började jobba på Erikslids hälsocentral i Skellefteå hösten 2014. I Skellefteå är läkarbristen inom primärvården stor.

– Bara i Skellefteå handlar det om 23 misstänkta fall av övergrepp. Men det kan vara så att samma barn utsatts flera gånger av läkaren, säger åklagare Ann Lidén.

Omtyckt på jobbet

Läkaren var omtyckt på sin arbetsplats. Köpte hus i Skellefteå men flyttade söderut efter ett år. Han hade fått ett bättre jobb sa han till sina arbetskamrater.

I Stockholm, Skövde och Jönköping utreds nu också misstänkta fall då läkaren även jobbat där.

Landstinget vill inte svara

SVT har velat komma i kontakt med Västerbottens läns landsting för att få veta vilka kollar som gjordes när läkaren anställdes på Erikslids hälsocentral i Skellefteå. Men också för att få reda på vad man nu gör för dem barn som drabbats.

Sonja Sundqvist, chefläkare i Skellefteå, och primärvårdschefen Eva Klingefors vill däremot inte svara på frågor om läkaren och hänvisar till förundersökningsekretessen.

Läkaren har suttit häktad sedan årsskiftet men förnekar brotten.

– Jag tror att vi lyckats hitta alla barn som drabbats. Till hösten kommer jag att fatta beslut om åtal, säger Ann Lidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet