Den misstänkte läkaren och mannens advokat, till höger. Foto: TT

Sexbrottsdömde läkaren får behålla legitimationen i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som dömts till tio års fängelse för sexbrott mot ett stort antal barn får behålla sin läkarlegitimation i väntan på den slutgiltiga domen i hovrätten, detta har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

Läkaren dömdes i maj till tio års fängelse för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn. Läkaren har bland annat jobbat i Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm och har huvudsakligen begått brotten vid läkarundersökningar.

Läkaren har överklagat tingsrättsdomen till hovrätten. Inspektionen för vård och omsorg ville dra in läkarens legitimation tillfälligt innan ärendet är avgjort på grund av patientsäkerhetsrisken.  Men nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att mannen får behålla läkarlegitimationen i häktet.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd menar att det finns sannolika skäl för att mannens legitimation ska återkallas men väljer att inte dra in den tillfälligt. Detta eftersom mannen sitter frihetsberövad i väntan på slutgiltig dom och därför ändå inte kan fortsätta sitt arbete som läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.