Försvarsadvokat Frida Wallin . Foto: TT

Försvaret: ”Vår ståndpunkt är att det varit korrekta undersökningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalas för flera fall av sexuella övergrepp mot barn nekade under rättegångens första dag.
– Vår ståndpunkt i målet är att det har varit korrekta undersökningar, säger hans försvarsadvokat Frida Wallin.

Läkaren står åtalad för sexualbrott mot 52 barn i åldrarna 2-12 år. Bland de målsägande finns utöver de 52 barnen även 18 vuxna.

I rätten framgick det att läkaren vidhåller majoriteten av de faktiska omständigheterna samt att undersökningarna ska ha filmats. Han nekar dock till brott. Därför blir en viktig fråga under rättegången huruvida de undersökningar som den åtalade genomfört är medicinskt befogade eller inte.

Enligt försvaret finns det skillnader i hur man genomför medicinska undersökningar i det land där läkaren utbildats och i Sverige.

– Vi kommer att åberopa förhör med vittnen och det är företrädesvis läkare, andra läkare än de som åklagarsidan har åberopat, som försvaret menar kommer att visa att de undersökningsmetoder som har använts har varit korrekta och medicinskt befogade, säger advokat Frida Wallin.

”Har varit korrekta undersökningar”

Ni har en annan bild av detta än åklagarsidan?

– Exakt, det är vår ståndpunkt i det här målet. Att det har varit korrekta undersökningar som har genomförts.

Försvaret anser även att föräldrar till de barn som ska ha utsatts för övergreppen kan ha påverkats av medierapporteringen samt av de undersökningar som inledningsvis genomfördes på de arbetsplatser där mannen varit verksam.

Åklagare Ann Lidén avböjde att kommentera ärendet under torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet