Frågan om amnesti för afghaner i Sverige har återaktualiserats. Vänsterpartiet är dock det enda parti som förespråkar en sådan. Bilden är från en demonstration 2017. Foto: Vilkhelm Stokstad/TT, Fredrik Sandberg/TT

Svagt stöd i riksdagen för amnesti för afghaner

Uppdaterad
Publicerad

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan har frågan om amnesti för afghanerna i Sverige rests.

Men bland riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet som är för det.

Den 16 juli utfärdade Migrationsverket ett omedelbart stopp för utvisning och avvisning till Afghanistan. Det finns i dag cirka 7 000 personer med ut- eller avvisningsbeslut till Afghanistan. Av dem berörs ungefär 1 900 personer direkt av beslutet. Resten har i dag tillfälliga uppehållstillstånd.

Vänsterpartiet anser att alla afghaner i Sverige bör få skydd.

”Riskerar drabbas av våld”

– Det är uppenbart att de riskerar drabbas av urskillningslöst våld. Vi förväntar att Migrationsverket snarast ändrar sin bedömning så att alla afghaner – oavsett tidigare beslut – får det skydd de har rätt till. Om inte behöver regering och riksdag agera genom en amnesti eller andra ändringar i utlänningslagen, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

Men V får ingen uppbackning från övriga partier i riksdagen. Närmast är Miljöpartiet, vars språkrör Per Bolund svävar på svaret.

– Jag vill inte ge något exakt svar, men vår inriktning är att ge långsiktig trygghet till människor som annars skulle hamna i en helt ohållbar situation, säger han till Expressen.

Inte regeringslinje

Övriga partier är tydliga med att de inte vill se någon generell amnesti för gruppen. Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera frågan men låter hälsa att amnesti inte är regeringens linje.

Sverigedemokraterna anser att ett nej ska vara ett nej. Liberalerna håller fast vid individuell prövning.

”Extremt konstig signal”

Kristdemokraterna är väldigt tydliga.

– Det skulle i dagsläget vara en av de absolut sämsta saker Sverige kan göra, av det enkla skälet att det skickar en extremt konstig signal till alla migranter att ett nej i Sverige kan bli ett ja i slutändan, säger partiets talesperson Hans Eklind.

Centerpartiet framhåller att det är viktigt att ingen utvisas till Afghanistan i nuläget. Han man skyddsskäl och befinner sig i landet ska man få stanna här. Däremot ingen generell amnesti.

Även Moderaterna säger nej och hänvisar till att människor ska behandlas lika inför lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet