Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Det är läge att sätta press på livsmedelsbranschen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M). Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svantesson kallar upp matjättar

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Elisabeth Svantesson kallar till sig matjättarna för diskussion efter den senaste inflationssiffran, säger hon till TT.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Svantesson tänker kalla till sig matjättarna så snart som möjligt i skuggan av SCB:s senaste siffra om att matpriserna stigit med 22,1 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson.

”Det är oacceptabelt”

Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA är klart störst.

– Mitt budskap blir hur vi kan hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och föra ett samtal om att ingen av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Ica: ”Gör vi allt vi kan”

Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, välkomnar ett möte med finansministern.

– Som en del av den svenska livsmedelskedjan gör vi allt vi kan för att bidra till att dämpa prisökningarna. Det är viktigt att politiken och näringslivet samtalar i denna inflationskris om läget som är allvarligt för konsumenterna, dagligvaruhandeln och livsmedelsproduktionen. Vi ser fram emot att beskriva det tuffa läge vi nu ser, säger han.

Även Coop välkomnar ett möte med Elisabeth Svantesson.

– Det läge som råder idag är exceptionellt där många olika faktorer driver på ökade kostnader i hela livsmedelskedjan. När maten kostar mer att producera så blir den dyrare att köpa, säger Marie Nygren, vd för Coop Sverige.

– Det är ett tufft läge idag för handeln och för kunderna och vi gör vad vi kan för att det ska vara skäliga priser i våra butiker. 

En matkasse i Sverige har ökat mer i pris än vad de har gjort i de nordiska grannländerna. Inflationstakten i Sverige uppgick också i februari till 12,0 procent, vilket kan jämföras med 6,3 procent i Norge och 7,6 i Danmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så vill partierna få stopp på de skenande matpriserna Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.