Migrationsminister Heléne Fritzon (S) debatterade med Elisabeth Svantesson, Moderaternas andra vice ordförande. Foto: SVT

Svantesson (M): Regeringen borde ha lärt av historien

Publicerad

Regeringens förslag om att ensamkommande ska kunna få stanna i Sverige får stark kritik i Agenda av Moderaternas Elisabeth Svantesson, som liknar förslaget vid att ge en gräddfil åt en viss grupp och frågar om inte regeringen lärt sig något av det som hände 2015.

Förslaget, som presenterades för en knapp vecka sedan, går bland annat ut på att ensamkommande asylsökande ska kunna få stanna i Sverige för att slutföra sin gymnasieutbildning.

– Det fanns en orsak till att vi fick så stort mottagande 2015 – dels att vi hade regler som stack ut, men också att vi är ett land som ändrar oss väldigt snabbt, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas andra vice ordförande.

– Det skapar ryckighet och problem för den långsiktigt hållbara migrationspolitiken. Att ha en – om man uttrycker sig så – gräddfil, skapar inte kontinuitet och stabilitet och ni borde ha lärt er av historien, säger hon.

Fritzon: Ett tillfälligt regelverk

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) menar att Moderaterna har missuppfattat förslaget.

– Det här är ett tillfälligt regelverk för dem som kom hösten 2015 och har väntat väldigt länge. Det behöver vi ta ett ansvar för i Sverige, säger hon och tillägger att det inte verkar som om de borgerliga partierna är helt överens om vad som är ordning och reda i migrationspolitiken.

– Det är därför jag tror det är viktigt att vi söker stöd i riksdagen, säger hon.

Heléne Fritzon, tidigare i höstas sa du i Agenda att ”skyddsbehovet ska vara avgörande och att ett undantag för den här gruppen skulle vara att överge den reglerade invandringen”. Gäller inte det längre?

– Det gäller. Asylrätten är grundläggande, vi gör inga ändringar i den. Det vi gör är att vi erbjuder dem som väntat länge, de som kom som barn och har blivit prövade som vuxna, som har fått avslag men är kvar i landet, en möjlighet till gymnasiestudier, säger Heléne Fritzon.

”En amnestiliknande situation”

Enligt Heléne Fritzon erbjuder regeringen inte någon fullständig amnesti, medan Elisabeth Svantesson kallar förslaget för ”en amnestiliknande situation”.

Frågan kom också upp om vad som ska hända fram tills regeringens lagförslag kan träda i kraft till sommaren – ska utvisningarna fortsätta?

Det har inte varit aktuellt att frysa utvisningarna, utan den lag som gäller nu ska fortsätta gälla tills riksdagen eventuellt säger något annat, enligt Heléne Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet