Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bland andra Martin Kinnunen (SD) och Helena Gellerman (L) prata klimatpolitik. Foto: SVT

Svårt beräkna effekt av politiska klimatförslag

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna kan inte räkna fram hur stora utsläppsminskningar klimatförslagen i deras budgetar skulle leda till, visar en enkät som SVT gjort. 

”Vi har tyvärr inte kunnat göra en beräkning” svarade till exempel Vänsterpartiet och ”Varken vi som enskilt parti eller riksdagens utredningstjänst har de resurser som krävs för att göra en fullständig uträkning” var svaret från Centerpartiet. 

På frågan om vilken post i budgetförslagen som partierna menar minskar klimatutsläpp mest på kort sikt är svarsvariationen stor. 

Vänsterpartiet för fram en grön investeringsbank, Liberalerna investering i laddstolpar och Kristdemokraterna förslaget att köpa och annullera utsläppsrätter.

”Lyfter fram helt olika saker”

Flera ansedda klimatforskare som tagit del av enkätsvaren slås just av variationen.  

 – Intressant är att partierna lyfter fram helt olika saker som de viktigaste för att få ner utsläppen före 2030. Här skulle man ju vilja veta hur de ser på de andra partiernas förslag. Partipolitiken inför val kan ju bli sådan att man överdriver olikheter och inte alls pratar om det som förenar, säger Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola.    

Samtidigt lyfts ett varningens finger då en budget, än mindre en specifik punkt i budgeten, rent krasst inte behöver säga så mycket om ett partis politik på klimatområdet. Helheten, och då även satsningar utanför budgeten, är det som avgör.  

– Resursramar kan ge viss indikation. Men i avsaknad av effektbedömningar är jämförelser i bästa fall trubbiga, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.   

 – Även om man ökar klimatbudgeten mycket men sedan minskar exempelvis skatt på drivmedel, så kan effekten bli negativ om åtgången av fossil energi istället ökar. Helheten är därför viktig, Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Stockholms universitet.

Inte alltid stor skillnad för svenska utsläpp

Naghmeh Nasiritousi noterar också att flera partier nämner satsningar som inte nödvändigtvis skulle göra så stor skillnad just för de svenska utsläppen, exempelvis Kristdemokraternas förslag om utsläppsrätter.  

 – Med tanke på att Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket flera gånger flaggat för att tempot på klimatarbetet inom Sverige måste öka för att nå våra egna klimatmål, skulle jag ge underkänt till dem som endast skriver om klimatåtgärder utomlands. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet