”Om man inte talar öppet om korruption kommer det aldrig att bli någon förändring,” säger Cristina Qvarfordt. Foto: Emil Larsson

Cristina svartlistades – nu berättar hon: ”Det var en rejäl press”

Uppdaterad
Publicerad

Cristina Qvarfordt svartlistades av Världsbanken, för mutor i ett biståndsprojekt. Nu väljer hon att öppet berätta vad som hände.

Sommaren 2013. Cristina Qvarfordt får ansvar för ett vägprojekt i Laos. Företaget hon jobbar för har fått uppdraget av Världsbanken och hon åker dit för att dra igång projektet. Men på plats i Laos kräver både ministeriet och deras lokala partner att partnerfirman få ta hand om transportbudgeten.

– Jag förstod att de ville ha budgeten för att köpa en bil till en man på ministeriet. Det var en rejäl press, jag var redan utarbetad och väldigt stressad, berättar Cristina Qvarfordt för SVT Nyheter.

Skrev om mutan i mejl

Till slut går hon med på att föra över budgeten. I ett argt mejl till en kollega skriver hon:

“...han får sin bil som han tjatat så mycket om, så han borde vara glad. En jävligt stor del av budgeten gick ju dit.” 

Och:

“Jag blir så irriterad på honom, som försöker få det till att låta som att [företaget] är skurkar som vill få vinst i projektet, när han själv lurar till sig en bil för privat bruk...”

E-posten var en av de saker som senare fällde Cristina Qvarfordt, efter att en anställd anmält projektet till Världsbankens antikorruptionsenhet.

Foto: Emil Larsson

Treårig svartlistning

En omfattande utredning inleddes och 2018 hade Världsbanken kommit fram till att företaget Cristina arbetade för med största sannolikhet gjort sig skyldigt till korruption. De är under sanktion och får inte nya uppdrag för utvecklingsbankerna under en treårsperiod. Cristina Qvarfordt och en av hennes chefer hamnade också på listan. 

Cristina har valt att berätta sin historia för att andra ska våga säga nej i framtiden. 

Vad tänker du om ditt eget ansvar, att du bidragit till korruption?

– Ja, det har smärtat mig. 

Ingen enstaka händelse

Hade det här kommit ut om inte den anställde slagit larm?

– Nej. Det här är ingen enstaka händelse. Sen fick det väldigt stora konsekvenser för mig, det är därför jag berättar om det. Jag har ju en del i det, men blev indragen utan tanke på egen vinning, säger Cristina Qvarfordt.

SVT Nyheter har varit i kontakt med företaget som inte vill kommentera ärendet förrän sanktionerna lyfts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.