Sida i biståndsprojekt med svartlistat bolag

Uppdaterad
Publicerad

Trots att konsultbolaget Hifab International är svartlistade av Världsbanken för korruption har svenska myndigheter miljonprojekt med företaget. Biståndsmyndigheten Sida anlitar bolaget i ett pågående projekt, i det redan korruptionsdrabbade Liberia.

Konsultbolaget hade fått Världsbankens förtroende att driva ett vägprojekt i Laos i Sydostasien. Det uppdagades att en del av pengarna gick till en muta; projektet betalade en ny bil åt en man på ministeriet.

Mutaffären ledde till att företaget Hifab International och två av dess anställda placerades på Världsbankens sanktionslista för korruption.

Svartlistade bolag

”Måste göra en egen bedömning”

Några månader innan Världsbankens utredning kring det som hänt i Laos var klar, beslutade biståndsmyndigheten Sida att anlita företaget i ett landsbygdsprojekt i Liberia. Efter svartlistningen inledde Sida en egen utredning, säger Hans Magnusson, Afrikachef på Sida.

— Vi kan inte utesluta någon leverantör på grund av Världsbankens sanktionslista. Vi måste göra en egen bedömning och vi måste följa svensk lagstiftning, säger Hans Magnusson. 

På fakturorna från Hifab International står som Sidas kontaktperson en av de anställda som personligen svartlistades i mutaffären.

— Det är information som jag inte har, säger Hans Magnusson.

SVT: Hur ser du på det då? Är det lämpligt?

— Jag har inte den informationen.

”Genomför förbättringsarbete”

Efter intervjun återkommer Sidas pressavdelning med uppgiften att detta inte varit deras egentliga kontaktperson på Hifab International. ”Ingen på Sida har vad vi kunnat utröna haft kontakt med henne”, skriver de. Den kontakt myndigheten ändå kan ha haft med en svartlistade kontaktpersonen ska ha gällt de fakturor på 2,3 miljoner som Sida har betalat till Hifab International under 2018 och 2019.

Hifab International har tackat nej till en intervju men skriver till SVT att företaget genomfört ett förbättringsarbete med ett omfattande anti-korruptionsprogram i hela koncernen. 

Världsbankens svarta lista: Sanktionslistan

På Världsbankens svarta lista, sanktionslistan, finns över 2 000 företag från hela världen. De har varit aktörer i utvecklingsprojekt som finansieras av Världsbanken, men befunnits skyldiga till ett korrupt beteende.

Utredningarna görs av Världsbanken själv och även om de är grundligt utförda, ska de inte jämföras med en fällande dom i en rättslig instans.

Om Världsbanken kommer fram till att det är sannolikt att företagen eller personerna varit inblandade i korruption hamnar de på listan och är under sanktion under en tidsperiod. Det innebär att de inte får några nya kontrakt med Världsbanken eller andra utvecklingsbanker.

Sanktionsperioden kan variera från några år till livstid. De svenska företag och individer som är satta under längst sanktion är till och med år 2999.

Källa: Världsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartlistade bolag

Mer i ämnet