Svartlistat företag fick uppdrag att utreda ambassadsbygge

Publicerad

Statens Fastighetsverk tecknade ett kontrakt värt nästan fem miljoner kronor med konsultbolaget Hifab International, efter att bolaget svartlistats av Världsbanken.Bolaget skulle utreda byggandet av en ny ambassad i Pakistan.

De skandinaviska länderna ska utreda om en gemensam ambassad ska byggas i Pakistan. Statens fastighetsverk, SFV är ansvarig myndighet.

Den 7 oktober förra året undertecknade myndigheten ett kontrakt med konsultbolaget Hifab International. Konsultbolaget ska representera SFV på plats i huvudstaden Islamabad. SFV säger att de då inte visste att Hifab är under sanktion av Världsbanken för korruption i ett internationellt projekt. Svartlistningen gäller till den 12 maj 2021.

Kontrollerar inte mot sanktionslistan

Mats Wikström är finansdirektör på SFV och medger att myndigheten inte kontrollerar om företag som anlitas finns på Världsbankens sanktionslista.

– När vi gör upphandlingar, större inköp, så följer vi lagen om offentlig upphandling. Då gör vi ett antal kontroller och vi tittar inte på sådana listor.

SVT: Ni skrev kontraktet medan de stod på svarta listan, googlar ni företag innan ni upphandlar dem?

– Vi gör en mängd olika kontroller enligt lagen om offentlig upphandling inför tilldelning av kontrakt, säger Mats Wikström.

SVT: Men ni tittar inte på Världsbankens sanktionslista?

– Nej, det hade vi inte gjort i det här fallet och det är inte något som vi är ålagda att göra.

Frågan utreds internt

Hifab svartlistades efter en muta i ett vägprojekt i sydostasiatiska Laos. En chef på ett ministerium fick då en bil och bland annat mejlkonversation visar att det godkänts av Hifabs projektledare. Hifab International har tackat nej till en intervju och skriver till SVT att företaget genomfört ett förbättringsarbete med ett omfattande anti-korruptionsprogram i hela koncernen. 

Statens fastighetsverk uppger att de nu, efter att ha fått information om att Hifab finns på svarta listan, kommer att utreda frågan internt.

– Skulle vi ha haft den informationen så har jag svårt att se att man skulle tilldelas ett kontrakt så klart, säger Mats Wikström.

I klippet ser du en längre intervju med Statens fastighetsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.