Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Vänsterpartiets Håkan Svenneling och Liberalernas Joar Forssell debatt i Agenda inför det stundande Natobeskedet. Foto: SVT

Svenneling (V) om Natointrädet: Knutit upp oss mot USA:s säkerhetspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Natomedlemskapet ökar risken för att Sverige dras in i andra länders konflikter, säger Håkan Svenneling (V) i söndagens Agendadebatt med Joar Forssell (L).

– Man bygger säkerhet tillsammans med andra, kontrar Forssell.

Debatten mellan Vänsterpartiets och Liberalernas utrikespolitiska talespersoner hölls inför Ungerns förväntade ja-besked på måndagen och i skuggan av en möjlig återkomst för Donald Trump på presidentposten i USA.

– Nu har vi knutit upp oss mot amerikansk säkerhetspolitik i och med medlemskapet i Nato och det kommer att kosta, säger Svenneling.

Sverige och Nato

Han säger att det är tydligt att medlemsländerna är oeniga och påpekar att Trumps politik redan har lett till att USA:s stödpaket till Ukraina är i fara.

Forssell (L): Nato är inte bara USA

Forssell betonar i stället det som förenar Natos medlemmar och säger att han väntar på att få korka upp champagnen när medlemskapet blir ett faktum.

– Man måste komma ihåg att Nato är inte bara USA, utan Nato är alla medlemsländerna. Oavsett om ett land vacklar eller ger lite mindre stöd något år så delar vi i kärnan en gemensam säkerhet och en gemensam framtid tillsammans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet