Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför befarar regeringsföreträdare att Natoskyddet kan bli ett ”sladdrigt draperi”? Hör analysen från SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Nato riskerar att bli ett sladdrigt draperi snarare än en solid mur”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det Nato Sverige ser ut att gå med i kan utvecklas till något helt annat än vad svenska politiker räknade med när medlemsansökan lämnades in. I den svenska regeringen finns en oro att med Donald Trump som ny amerikansk president riskerar Nato att bli ett ”sladdrigt draperi” snarare än en solid mur.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det blåser nya vindar i USA. Presidentkandidaten Donald Trump är kritisk till nya amerikanska stödpaket till Ukraina och har sagt att han snabbt kan åstadkomma en förhandlingsfred med Ryssland. Trump har också meddelat att Ryssland kan få göra som man vill med Natoländer som inte satsar tillräckligt på sitt eget försvar.

Uttalandena har skapat oro i flera europeiska Natoländer. Att Trump är skeptisk till Nato är ingen nyhet, men uttalanden som dessa, som skapar osäkerhet kring USA:s vilja att hjälpa europeiska Natomedlemmar, skadar direkt tilltron till försvarsalliansen.

Sverige och Nato

Utrikesminister Tobias Billström har flera gånger försökt tona ner betydelsen av Trumps uttalanden. När han och andra politiker har sålt in ett Natomedlemskap till svenska folket har de ömsesidiga försvarsgarantierna varit en avgörande faktor, dvs om Ryssland anfaller kommer USA och Nato omedelbart till Sveriges hjälp.

Därför är Trumps uttalanden ett bekymmer för alla de partier i Sverige som drivit på för ett svenskt Natomedlemskap. Plötsligt kan den förväntade automatiken i amerikanskt stöd ifrågasättas.

Amerikanskt stöd inte längre lika självklart

Och även om Tobias Billström officiellt tonar ner vikten av Trumps yviga uttalanden finns en oro i den svenska regeringen för vad som kan ske med en ny president.

Svenska politiker har under Natoprocessen beskrivit försvarsalliansen som en solid mur, men med Trump vid makten blir Nato kanske snarare ett ”sladdrigt draperi”, som regeringsföreträdare uttryckt saken i samtal med SVT.

Denna ovisshet kring USA:s kommande president, och vad det kan betyda för svensk säkerhet, har också spelat in när företrädare för regeringen uppmanat svenska folket att förbereda sig för bistrare tider och beredskap för en eventuell krigssituation.

Samtidigt varnar Must, den militära underrättelsetjänsten, för att Ryssland under överskådlig tid kommer att utgöra ett hot mot Sverige.

Vart USA tar vägen under en ny president är desto mer oklart. Det givna stöd från USA och Nato som de flesta svenska politiker talat om under Natoprocessen blir kanske inte alls så självklart som man tidigare trott.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige och Nato

Mer i ämnet