Svensk aktivist fastnade i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Robert Hårdh, chef för den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, fastnade vid säkerhetskontrollen till Tjizjovka-arenan i Minsk inför VM-matchen i ishockey mellan Italien och Sverige på måndagskvällen.

Hårdh säger att orsaken till att han stoppades är en Tre Kronor-tröja som han hade med sig. Hårdh skulle träffa Christer Englund, Svenska ishockeyförbundets ordförande, inne på arenan och överlämna tröjan till honom. Den bar människorättskämpen Ales Bjaljatskis namn och nummer 33 på ryggen – antalet månader Bjaljatski suttit fängslad i Vitryssland.

Till slut tog personalen tröjan, säger Hårdh.

– De sade att den var radioaktiv, säger han till TT.

Bjaljatski greps och dömdes 2011 till 4,5 års fängelse för skattebrott, i en rättegång som internationella människorättsorganisationer fördömde som politiskt motiverad.

Hårdh säger att Englund kom till säkerhetskontrollen. Efter en tids argumenterande fick Hårdh, i sällskap av Englund, komma vidare in till den andra säkerhetskontrollen – vid ingången till själva arena-byggnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.