Mannen uppges ha kartlagt israeliska turister på Cypern. Foto: SVT

Svensk häktad på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

UD bekräftar att en svensk man frihetsberövats.

En 25-årig man har häktats i kuststaden Limassol på Cypern, och förhörs av cypriotisk polis då man misstänker att han kan ha haft planer på en attack mot israeliska turister på ön.

Svenska UD bekräftar för SVT att mannen frihetsberövats den 7 juli, och att han efter förhandling under fredagen hålls häktad i sju dagar, innan ny häktningsförhandling hålls.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

Den svenska ambassaden i Nicosia följer ärendet och mannen har tilldelats en advokat.

Mannen ska enligt flera cypriotiska medier vara av libanesisk härkomst. Enligt den cypriotiska tidningen Sigma Live ska mannen efter förhör erkänt att han tillhör den libanesiska organisationen Hizbollah, rapporterar Ekot.

Radiostationen CyBC rapporterar att mannen när han greps hade papper och fotografier i sin ägo som visade att han hade utfört en grundlig kartläggning av israeliska turisters rörelser på ön. Planen ska ha varit att iscensätta ett terrordåd mot en buss eller ett flygplan, enligt radiostationen.

Greps efter underrättelseinformation

En cypriotisk regeringskälla säger till Reuters att mannen kunde gripas efter uppgifter från flera utländska underrättelsetjänster.

-Det är inte klart vad, eller om det funnits ett mål på Cypern. Det är under utredning, säger källan.

Israeliska diplomater har flera gånger de senaste månaderna varit föremål för bombattacker, som enligt Israel utförts av Iran och dess bundsförvant libanesiska Hizbollah.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrormisstänkt svensk gripen i Cypern

Mer i ämnet