Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik, säger att resurser kan komma att omfördelas och att en del turer därför kan ställas in. Foto: Erik Simander/Nils Petter Nilsson/TT

Svensk kollektivtrafik: Linjer kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

Linjer i kollektivtrafiken kan komma att dras in under hösten om det bedöms att resurserna behövs på annat håll. Det berättade Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik, i samband med pressträffen om coronaläget i Sverige idag.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har tagit fram en vägledning för hur dess medlemmar ska få ner trängseln i höst, då man väntar sig att antalet resenärer åter kommer öka.

Framförallt kommer man göra det man redan gjort, men ännu mer intensifierat, berättade vd Helena Leufstadius på dagens pressträff med myndigheterna.

Bland annat kan det bli aktuellt med indragna linjer för att kunna omfördela resurser där trängsel uppstår.

– Vi kommer satsa mycket på att analysera reseflödet och utifrån det förstärka där vi kan. Det kan också innebära att vi behöver omfördela resurserna, dra in en linje för att sätta de resurserna någon annanstans. Det kommer givetvis drabba några som inte blir glada, men det är nödvändigt.

”Nattbussar ska inte lämna ungdomar”

Vidare sätter man hoppet till att gymnasieskolorna ska överväga att bedriva distansundervisning eller ändra tiden för skolstarten.

– Det innebär lägre trängsel i bussar, spårvagnar och så vidare.

Helena Leufstadius säger att man ska se till att förarna ”använder sunt förnuft” vid vissa specifika tillfällen. Som exempel nämner hon att sista nattbussen inte ska lämna ungdomar vid hållplatser för att det redan är många ombord. 

Ingen munskyddsrekommendation

Det kommer dock inte att bli aktuellt med en rekommendation för munskydd när man reser kollektivt.

– Vi har inga invändningar mot att man använder sitt eget munskydd, men det är inte aktuellt i nuläget att ge andra rekommendationer än Folkhälsomyndighetens. Vi tycker att det känns klokt, säger Helena Leufstadius.

Välkomnar riktlinjerna

Storstockholms lokaltrafik, SL och Skånetrafiken, välkomnar riktlinjerna.

– När vi tittat på det ser det i stort ut som det vi redan arbetat med. Nu inleds hösttidtabellen på måndag och då kommer vi köra så mycket trafik som bara är möjligt, säger Elin Lindström presskommunikatör på SL.

Samtidigt vilar ett ansvar på den enskilde resenären att bara åka när det är absolut nödvändigt, menar trafikbolagen.

-Det är individens ansvar. Det är precis som om vi går in i livsmedelsaffären som när vi går ombord på en buss, säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson till SVT Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet