Sebastian Gibrand med pokeln handen tog silver i Bocuse d’Or Europé i Turin. I bilden syns hans coachen Tommy Myllymäki, assistenten Gustav Leonhardt och svenske Bocuse d'Or-presidenten Henrik Norström. Foto: Viktor Fremling

Svenske Sebastian Gibrand vann silver i kock-EM: ”Vi tar ett glas och sen bums i säng”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske kocken Sebastian Gibrand kom på andra plats i kocktävlingen Bocuse d’Or Europé som avgjordes i Turin på tisdagen. Med rätter inspirerade av svensk sommar placerade sig hans team med Tommy Myllymäki och Gustav Leonhardt före trean Danmark och efter guldvinnaren Norge.

– Vi har lagt ner mycket träning och slit som gav avkastning, och har ett fantastiskt teamwork. Det är det som gör att vi tog ett silver idag, säger Sebastian Gibrand när SVT Nyheter når honom vid tävlingens avslutande galamiddag.

Tävlingen Bocuse d’Or Europé som i år hölls i Turin kan förklaras som kockarnas EM. Totalt deltog 20 länder där Sverige representerades av Sebastian Gibrand och assistenten Gustav Leonhardt under coachning av meriterade tävlingskocken Tommy Myllymäki.

”Tillräckligt gott för ett silver”

Tävlingsmomentet bestod av att laga två rätter till 15 personer med huvudingredienserna ägg och kalv. Sebastian Gibrand ville att hans bidrag skulle föra tankarna till svenska sommar.

– Det är en internationell tävling så man måste gå ifrån det nordiska lite grann. Men samtidigt lyfta fram den nationella smaken från Norden och Sverige.

Första rätten bestod bland annat av hönsägg med örter, vitlök och Castelmagno-ost. Den andra rätten bestod av kalvbräss och rostade grönsaker.

En dum fråga men hur smakade det?

– Tillräckligt gott så att det räckte till ett silver, säger silvermedaljören Gibrand.

”Kommer ta ett glas och fira”

Andraplatsen i tävlingen innebär att Sebastian och hans team nu är kvalificerade till VM i Lyon nästa år.

– Det känns bra. Även om vi mått bättre med ett guld är vi nöjda med prestationen.

Och förberedelserna inför den tävlingen börjar redan i morgon.

– Det blir galamiddag ikväll. Och sen kommer vi ta ett glas och fira. Men därefter är det bums i säng och sedan analys inför Lyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.