I april 2020 offentliggjorde den kände demokratiaktivisten i Hongkong, Joshua Wong, på sociala medier ett domstolsdokument som visade att svenska MSAB:s mobilhacknings- och avkrypteringsverktyg XRY använts av polisen för att hacka Wongs Iphonemobil. Foto: JEROME FAVRE/TT

Svensk teknik användes mot demonstrant i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kriminalteknikföretaget MSAB har de senaste åren flera gånger kritiserats för hur deras spjutspetsteknik använts mot bland annat oppositionella, demokratiaktivister och flyktingar i flera länder.

I april 2020 offentliggjorde den kände demokratiaktivisten i Hongkong, Joshua Wong, på sociala medier ett domstolsdokument som visade att svenska MSAB:s mobilhacknings- och avkrypteringsverktyg XRY använts av polisen för att hacka Wongs Iphonemobil. Telefonen var låst med en sifferkod. Att hacka den tog mindre än en timme, enligt polisdokumentet. XRY är ett av de verktyg som Hongkong-polisen köpt av MSAB.

Efter hot om svartlistning från USA drog sig det börsnoterade MSAB förra året ut ur Hongkong och Kina, där man sedan 2013 haft ett kontor.

Myanmars militär

Under våren 2021 framkom i läckta dokument från Myanmars regering att en av de tekniker som militärregimen använder kommer från MSAB. Enligt dokumenten handlar det om teknik för att ladda ned innehållet i mobiltelefoner och återskapa raderat innehåll. Uppgifterna uppmärksammades första gången av New York Times och de väckte även viss uppmärksamhet i Sverige.

Enligt MSAB:s styrelseordförande Henrik Tjernberg hade en del av bolagets teknologi ”hamnat” i Myanmar några år tidigare men MSAB säljer inte längre produkter till landet på grund av EU:s exportförbud.

Månaden efter avslöjandet meddelade bolaget att styrelseledamoten och den tidigare statsministern Carl Bildt inte ställde upp för omval. Han hade då suttit i bolaget sedan 2016.

Kontrollerar flyktingar

Även i Tyskland har MSAB:s produkter väckt debatt.

Under flera år har tyska immigrationsmyndigheter använt avancerad digital teknik för att genomsöka asylsökandes mobiltelefoner för att med bland annat positionsdata fastställa deras identitet och ursprung.

I december 2018, i tyska parlamentet Bundestag, svarade regeringen på en skriftlig fråga om vilka produkter man köpt för övervakningen och kontrollen. Regeringen skrev att MSAB var en av leverantörerna.

MSAB:s teknik kan bland annat användas till att komma åt lösenord som gör att man kan även kan genomsöka externa nättjänster som Facebook och Google.

I juni i år beslutade en förvaltningsdomstol i Berlin att den genomsökning och datatömning av flyktingars mobiltelefoner som tyska immigrationsmyndigheter använder sig av är olaglig.

”Vill stärka rättssamhällen”

SVT har sökt MSAB:s vd Joel Bollö för en intervju. Bolaget avstår men skriver i en kommentar att:

”Vi ser kontinuerligt över de länder vi säljer till och följer kontinuerligt den politiska utvecklingen i de länder vi verkar. Vi har upphört med försäljning till både Ryssland och Kina.”

Företaget skriver också att:

”Syftet med våra produkter är att stärka rättssamhällen och därmed en demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.