Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under aliaset “Peter” och med dold kamera får SVT Nyheters reportrar kontakt med aktörer inom sex- och porrindustrin, som erbjuder sex genom påstått lagliga upplägg. Se hela granskningen i videon. Foto: Sara Cosar/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska aktörer fotar och filmar sex för att kringgå sexbrottslagar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns svenska aktörer och sexköpare som genom att fota eller filma sexuellt umgänge tror sig kunna kringgå lagstiftningen.

– Det är ju en filminspelning, det är därför det är helt lagligt, säger en porrproducent när SVT:s reporter träffar honom med dold kamera.

SVT Nyheter har granskat sex- och porrfilmsindustrin och varit i kontakt med flera som har kunskap och erfarenhet av prostitution och pornografi. Det visar sig att det förekommer att personer fotar och filmar i samband med sexköp, i tron att det då blir lagligt.

I en hovrättsdom från 2022 friades en man från koppleri efter ett affärsupplägg med kvinnan vars sexuella tjänster han sålde. För att undersöka om det finns liknande aktörer registrerar vi en profil – ”Peter” – på sexforumet Rosa sidan. Han vill köpa sex men är rädd för att åka fast.

Erbjuds betala

Vi hittar en annons från en kvinna som erbjuder ”anonyma sexbilder” tillsammans med henne.

”Förstår att det är skönt att slippa riskera att bli lagförd för brott mot sexköpslagen”, skriver hon i ett mejl.

Vi träffar kvinnan och en man på ett hotellrum. De påstår sig vara gifta och vill ha 3 000 kronor i kontanter för en fotosession med avsugning.

Paret har inte velat ställa upp på en intervju efter vårt möte.

Som sexköparen ”Peter” kontaktar vi även en större porrfilmsproducent. På hans hemsida annonseras medverkan som ”ett sätt att tjäna pengar snabbt”, för både kvinnor och män. Men när vi frågar vad det kostar att spela in en film med en snygg tjej undrar producenten vad Peter kan tänka sig att betala.

Hävdar att det var första gången

Efter att ha svarat att vi kan tänka oss att betala 3 000-4 500 kronor för en bra scen erbjuds vi att betala 5 000 kronor för att göra en film.

Mannen vill ha 1 000 kronor i förhandsbetalning på swish.

”Betala resterande belopp diskret till mig utan att tjejen eller någon annan ser det”, skriver han.

SVT har efter mötet med dold kamera bett mannen om en bandad intervju men får bara svar på mejl. Han skriver att han alltid betalar män som är med i porrfilmerna och att detta var första gången han tagit betalt.

Har du också köpt eller sålt sex i ett liknande upplägg? Tipsa gärna SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet