Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet Foto: SVT

Svenska FN-förbundet: Säkerhetsläget för FN-anställda har försämrats

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget för FN-medarbetare har försämrats. Varje år mördas tiotals personer i tjänsten. Orsaken är bland annat att det internationella samfundets närvaro stärkts.

– Man granskar brott mot mänskliga rättigheter som är väldigt politiskt känsliga, säger svenska FN-förbundets Aleksander Gabelic.

I måndags hittades svenskan Zaida Catalán död i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa efter att ha blivit kidnappad den 12 mars. Hon ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat som hade till uppgift att övervaka FN-sanktionerna mot landet.

Läs mer: UD bekräftar Zaida Cataláns död

Blivit svårare

Enligt svenska FN-förbundet har säkerhetsläget försämrats både för hjälparbetare och FN-personal. Varje år mördas i snitt mellan ”30 och 100 FN-anställda” i tjänsten.

Tidigare fungerade FN-symbolen mer eller mindre som en garanti för medarbetarnas säkerhet – men så är det inte längre.

– Det har blivit mycket svårare. Det är den mycket tråkiga trenden att hjälparbetare, FN-personal och även journalister är utsatta på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan aldrig garantera säkerheten, säger ordförande Aleksander Gabelic.

Orsaken är bland annat brist på respekt för krigets lagar, menar han.

– Man har ingen fungerande statsapparat, utan det finns utrymme för olika aktörer. I Kongo är Kabila den sittande presidenten och vill inte avgå, det har ökat spänningarna i landet. I den här regionen vill man göra sig mer oberoende från centralmakten.

Blivit mer oroligt

Enligt SVT Nyheters Afrikakorrepondent Johan Ripås har läget i Kasairegionen blivit allt mer oroligt det senaste året. En lokal gerilla, som protesterar mot regionala orättvisor och president Kabila, har dragit i gång ett väpnat uppror.

– Det har förekommit en hel del övergrepp, det är väl det man har varit där för att försöka utreda. Just nu är det uppenbarligen ett väldigt farligt område, säger han.

I området har massgravar påträffats, både med civila personer och medlemmar ur gerillan.

– De har blivit våldsamma det senaste året, deras ledare blev dödad det har drivit upp oroligheterna. Det förekommer vissa förhandlingar mellan regeringen och de regionala miliserna. Det är ett stökigt område där det finns fraktioner inom den här gerillan. Det är i stort sett ett laglöst land, det talas om barnsoldater, om övergrepp på flera olika sätt.

Anledningen till mordet är ännu oklart.

– Eventuellt har man inte velat ha internationella ögon där som rapporterar om övergreppen.

Läs mer: MP: Hon kämpade för en bättre värld

Vill inte ha ögon på plats

Aleksander Gabelic kan inte svara på om Zaida Cataláns uppdrag har med kidnappningen och mordet att göra.

– Det vet jag inte, men både regeringssidan och de här rebellgrupperna anklagas för mycket allvarliga anklagelser. Så sent som för några dagar sedan mördades 40 poliser av den här rebellgruppen. Vissa aktörer har inget intresse att ha några ögon där.

Finns det risk för att färre vill åka ut och delta i den här typen av uppdrag?

– Jag hoppas inte det. Det internationella samfundets närvaro har på ett sätt blivit bättre, det är också därför man har blivit mer utsatt. Man granskar brott mot mänskliga rättigheter som är väldigt politiskt känsliga.

Läs mer: Löfven tar beskedet med sorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.