Risken för effektbrist och bortkoppling av el för kunder i Sverige är åter låg, enligt Svenska kraftnät, efter att ha varit ”reell” sedan september. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät: Åter låg risk för bortkoppling av el

Uppdaterad
Publicerad

Risken för effektbrist och därmed bortkoppling av hushåll och företag från elnätet är åter låg, enligt Svenska kraftnät. Minskad förbrukning, milt väder, bättre energiläge i Europa och god tillgång på möjlig importel har bidragit.

– Risken är inte noll, men den har minskat, säger Pontus de Maré, driftchef på affärsverket Svenska kraftnät till TT.

Flera faktorer bidrar: En är att elkunderna har minskat förbrukningen ordentligt och Svenska kraftnät har i sina analyser räknat med en femprocentig minskning av åtgången här och i norra Europa och att den kommer att hålla i sig. En annan är att tillgången på el och möjligheterna till import bedöms som goda.

Graderade upp

Den 31 augusti förra året graderade Svenska kraftnät upp risken för effektbrist från låg till det som kallades reell. Då förutsåg myndigheten ett importbehov på 149 timmar, motsvarande drygt sex dygn. Myndigheten varnade för att det skulle kunna leda till bortkoppling av elkunder i delar av södra Sverige korta stunder.

Bakom det låg en för liten elproduktion i södra Sverige sett till efterfrågan och ett mycket osäkert och pressat energiläge i Europa. Det senare innebar minskad tillgång på el att importera när det skulle behövas under kalla vinterdagar utan blåst.

Läget ser nu klart bättre ut än då och under hösten, enligt Pontus de Maré.

Tar höjd

Nu räknas med ett importbehov på 52 timmar (ned från 149) och möjligheter till import bedöms som goda. Beräkningarna utgår från ett normalt vinterläge.

Men kalkylen tar också höjd för att reaktor 4 i Ringhals kommer att stå stilla längre än till den 19 mars och att den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 inte kommer igång förrän i maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Wråke, vd för Energiforsk, svarar på tre frågor om framtidens elpriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.