Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska kraftnät om den nya förslaget till elstöd. Foto: TT

Elstödet till företag föreslås få maxtak

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät föreslår att elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer med ett tak på 22 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från det statliga verket.

Förslaget bygger på samma modell som gäller för elstöd till hushållen, vilket planeras att börja betalas ut i februari, och innebär att stödet endast blir tillgängligt för företag i den södra delen av landet – det vill säga i elområde 3 och 4.

Stödet får ett tak på 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor) i enlighet med EU:s statsstödsregler.

”Ersättningsnivåerna bygger på hur stort medelpriset har varit i elområdena i relation till ett referenspris på 75 öre kWh. Då medelpriset i elområde 1 och 2 har varit lägre än referenspriset under perioden ges inget elstöd”, säger Malin Stridh, avdelningschef på Svenska kraftnät i pressmeddelandet.

Hur stort stödet blir beror på hur stor förbrukningen har varit under perioden oktober 2021 – september 2022, skriver Svenska kraftnät. Företag med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh.

Nästa steg i processen är att Energimarknadsinspektionen, Ei, ska pröva förslaget. Om det godkänns väntas regeringen ansöka om statsstöd hos EU-kommissionen och därefter klargöra detaljer om hur utbetalningen ska gå till.

Strax innan jul meddelade regeringen att det ursprungliga förslaget om elstöd inte var förenligt med EU:s regler för statsstöd. Svenska kraftnät fick då ett nytt uppdrag om att ta fram ett förslag som gällde elstöd särskilt till näringsidkare och juridiska personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.