Foto: TT

Svenska miljardärskan Sigrid Rausing undanhåller miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tetra Pak-arvingen Sigrid Rausing är en av de med koppling till Sverige som har mest pengar på sitt konto på banken HSBC, enligt Ekot. Banken och dess kunder granskas nu anklagade för att ha gömt undan pengar för att slippa skatt.

Sigrid Rausing har genom ett kryphål i brittisk lagstiftning kunnat undkomma att betala skatt på sin förmögenhet i Schwiez. De senaste 30 åren har hon bott i Storbritannien, men till brittiska myndigheter hävdar hon att kopplingen till gamla hemlandet Sverige är stark och på grund av det får hon ett betydligt gynnsammare skatteupplägg, rapporterar Ekot.

”Handlar om eliten”

Granskningen började publiceras i förra veckan och en av dem jobbat med den från svenskt håll är Fredrik Laurin som nu på morgonen var med i SVT:s Gomorron Sverige.

– Nu kommer avslöjandena om de riktiga miljardärerna. Det handlar om eliten, de som bor i jetplan, har miljardbelopp och inte vill detla i de samhället som vi övriga lever i. De anlitar de här skamlösa schweiziska bankerna, har dyra konsulter som trixar och fixar skaffar sig olika typer av kryphål, säger Fredrik Laurin.

Radion har tillsammans med journalistnätverket ICIJ och tidningen Le Monde granskat datafiler som läckt ut från banken HSBC. Avslöjandet har väckt stor uppmärksamhet och kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.