Foto: TT

Bankjätte utreds för pengatvätt

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska utredare söker igenom lokaler tillhörande den brittiska bankjätten HSBC som del i den pengatvättsutredning åklagare nu sjösatt. Utredningen kommer efter anklagelser om att banken hjälpt rika klienter undvika skatter.

”Efter den senaste tidens avslöjanden kopplade till HSBC Private Bank (Switzerland), tillkännager den allmänna åklagaren att en brottsutredning mot banken inletts”, meddelar åklagarmyndigheten i Genève i ett uttalande.

Utredningen rör grov pengatvätt.

Schweiziska bankläckan

Det internationella journalistnätverket ICIJ avslöjade upplägget, efter en granskning av datafilerer som läckt ut från banken HSBC.

Sveriges radio har tidigare avslöjat att mer än 500 personer med konton hos HSBC har koppling till Sverige. Den som har mest pengar hos bankjätten är Tetra Pak-arvingen Sigrid Rausing. Hon har bott i Storbritannien i 30 år, men har med hjälp av sin anknytning till Sverige kunnat undvika att skatta för sin förmögenhet i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schweiziska bankläckan

Mer i ämnet