Herve Falciani. Foto: TT

Visselblåsare får fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fem års fängelse för den bankanställde som läckte massvis med dokument som visade hur storbanken HSBC hjälpt klienter gömma undan 180 miljarder euro från skattemyndigheterna.

It-specialisten Herve Falciani, som på flera håll hyllats som hjälte, döms för industrispionage av en domstol i Schweiz.

43-åringen, med fransk-italiensk nationalitet, dök inte upp på rättegången och någon tid i fängelse lär det inte bli så länge han håller sig borta från alplandet.

Schweiziska bankläckan

Frankrike har som praxis att inte lämna ut sina medborgare.

En av de största läckorna någonsin

Utredningen mot HSBC har tidigare lagts ned sedan banken betalat viss kompensation.

Hervé Falciani ligger bakom en av de största bankläckorna någonsin och har varit på flykt sedan 2008. Han laddade ner stora mängder data han tidigare stulit från sin arbetsgivare HSBC, till exempel uppgifter om kontoinnehavare och konversationer mellan banken och klienter. Sammanlagt handlade det om personer i över 180 länder.

Läckan var ytterst pinsam för HSBC, eftersom den visade att man hjälpt klienter med upplägg för att slippa skatt, samt skapat konton åt internationella brottslingar och korrupta affärsmän.

Tetra Pak-arvingen hade konto

Några av de kändisar som förekommit i utredningen är skådespelaren Christian Slater och formel–1 föraren Fernando Alonso. Tetra Pak-arvingen Sigrid Rausing var en av de med koppling till Sverige som hade mest pengar på sitt konto på banken HSBC.

Oavsett vad hans intentioner var från början, att berika sig på stulna uppgifter eller agera godhjärtad visselblåsare, har HSBC-läckan skakat om tiotusentals skattesmitare runt om i världen de senaste åren och öppnat dörren på glänt till den slutna schweiziska bankvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schweiziska bankläckan

Mer i ämnet