Charlotta Friborg, SVT: ”Försöken att styra mediers rapportering är oerhört allvarliga” Foto: Johan Nilsson, TT / Stina Stjernkvist, SVT

Svenska publicister i protest mot kinesiska påtryckningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag publicerar 22 chefer för ledande svenska mediebolag en protest mot Kinas attacker på oberoende svenska medier. De anser att Sverige bör lyfta frågan till EU-nivå och att regeringen på ett internationellt plan måste slå vakt om press- och yttrandefriheten.

Texten är publicerad av föreningen Utgivarna, som samlar svenska publicister. Den belyser bland annat Kinas ambassadör Gui Congyous upprepade försök att underminera svensk tryck- och yttrandefrihet, liksom ambassadens förhalade visumprocesser och försök att genom påtryckningar påverka redaktionellt innehåll.

”Det är oacceptabelt att världens största diktatur försöker förhindra en fri och oberoende journalistik i en demokrati som Sverige. De upprepade angreppen måste upphöra omedelbart”, skriver Utgivarna.

Friborg: Oacceptabla attacker

– Den kinesiska ambassadens många verbala attacker mot svenska journalister och opinionsbildare är helt oacceptabla, säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg, som är en av undertecknarna.

– Försöken att styra svenska redaktioners nyhetsrapportering om Kina kommer givetvis inte att lyckas. Men det finns risk att denna aggressivitet leder till att flyktingar och kineser i exil tvekar att ställa upp i intervjuer, vilket är oerhört allvarligt.

Uppmanar: Agera internationellt

Utgivarna lyfter fram att inte enbart Sverige är drabbat. Exempelvis krävdes den danska tidningen Jyllands-Posten på en ursäkt till det kinesiska folket för en satirteckning som publicerades i veckan.

”Utgivarna anser att Sverige nu bör lyfta frågan om Kinas agerande till EU-nivå, och tillsammans med övriga demokratiska EU-länder kraftfullt protestera mot alla former av angrepp mot pressfriheten”, skriver publicisterna, och uppmanar regeringen att agera internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.