Sveriges ambassad i Kabul evakueras med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassad i Kabul evakueras till följd av händelseutvecklingen och det kraftigt försämrade läget i Afghanistan. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) under söndagseftermiddagen.

– All utsänd personal kommer att vara ute senast i morgon.

Regeringen har också tillfälligt slopat kravet på att kvotflyktingar måste befinna sig i tredje land för att snabbt kunna evakuera även nuvarande och tidigare lokalanställda och deras familjer.

– Det som händer nu är fruktansvärt och med en hastighet som ingen hade kunnat förutse, säger Ann Linde på en pressträff på söndagseftermiddagen.

Så sent som i fredags sa utrikesministern att det för stunden inte var aktuellt med evakuering. Dagen därpå meddelades att personalstyrkan kommer att begränsas till ett minimum – och nu evakueras alltså Sveriges ambassad.

Talibanernas maktövertagande

”Möjligheten att arbeta försvann”

Detta sedan det klockan 10 på söndagsmorgonen gick ut ett amerikanskt meddelande som uppmanade alla utländska diplomater att omedelbart evakuera.

– Talibanernas intåg i Kabul och den nära föreliggande stängningen av den så kallade gröna zonen i Kabul innebär att möjligheten för ambassaden att arbeta försvann, säger Ann Linde.

Ambassadens verksamhet kommer nu att bedrivas från Stockholm.

– All utsänd personal kommer att vara ute senast i morgon.

Enligt utrikesministern kommer formerna för Sveriges bistånd till Afghanistan även att ses över. Men trots det dramatiska övertagandet som nu sker vill hon inte säga att insatsen i Afghanistan är misslyckad.

Ändringar i kvotflyktingsystemet

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) medverkade på pressträffen. Den senare talade om evakueringen av både svensk personal och lokalanställd afghansk personal och hur den ska kunna genomföras så snabbt som möjligt.

– Förutsättningarna har förändrats bara de senaste timmarna. Men vi måste ändå säkerställa formerna för att kunna göra detta, säger Johansson.

I första hand ska det så kallade kvotflyktingsystemet användas för att ge skydd till nuvarande och tidigare lokalanställda och deras familjer. För att detta ska vara möjligt har under dagen regeringen behövt göra ändringar i regelverket.

- Det regeringsbeslut som togs är bland annat att vi tillfälligt tar bort kravet på att man måste befinna sig i tredje land. Det innebär att Migrationsverket nu kan besluta om vidarebosättning så fort flyget har lämnat Afghanistan, säger Morgan Johansson.

Gränsen för antalet akutplatser, vidarebosättningskvoten, på 500 personer tas också bort tillfälligt för att ge utrymme för att evakuera fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet