Här försvarar sig bombplanen mitt under SVT:s direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning har hörts, skräckslagna människor söker skydd och flera helikoptrar cirkulerar ovanför Afghanistans huvudstad som nu har intagits och omringats av talibanerna. Inledningsvis fanns inga tecken på strider men under kvällen kommer uppgifter om sammandrabbningar.

– Människor som vi har träffat här är panikslagna, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid som befinner sig på plats.

Under SVT Nyheters direktsändning med korrespondentteamet i Kabul hörs ett konstant, surrande ljud från helikoptrar över staden. Vita streck syns plötsligt dala över den annars molnfria himlen.

– De har släppt ner nån form av... Det är inte bomber, men nåt är det, säger Samir Abu Eid.

Talibanernas maktövertagande

”En fackla för att vilseleda luftvärnsmissiler”

Fredrik Helmertz, kommunikatör på Försvarsmakten, har sett sändningen och säger att det rör sig om så kallat motmedel.

– Det är en fackla, man skickar ut en eller flera, exempelvis från helikoptrar, för att vilseleda luftvärnsmissiler, alltså värmesökande missiler, säger Helmertz.

Enligt honom är det sannolikt en amerikansk helikopter som har släppt det som en försiktighetsåtgärd.

– Det är naturligt i en hotfull situation, då man inte vet var talibanerna befinner sig eller hur de kan tänkas agera.

Bilder tagna av fotografen Rahmat Gul för nyhetsbyrån AP gör gällande att det rör sig om amerikanska Black Hawk-helikoptrar.

Hoppas att det inte blir blodigt

Det finns mindre grupperingar av talibaner inne i Kabul, berättar Samir Abu Eid, medan majoriteten av talibanerna befinner sig utanför staden som är omringad. Enligt inrikesministern har det förts samtal om ett fredligt maktöverlämnande, för att undvika blodspillan.

– Människor hoppas att det inte blir ett blodigt övertagande, för alla inser att talibanerna kommer att återta kontrollen av hela Afghanistan, säger SVT:s korrespondent.

I en kommuniké som talibanerna skickade ut under söndagen påstår talibanerna också att de vill ta staden fredligt.

Det finns inga uppgifter om dödsfall eller regelrätta strider men minst 40 personer har skadats efter sammandrabbningar i utkanten av huvudstaden på söndagkvällen, svensk tid. Det meddelar sjukhuset i Kabul på twitter enligt Reuters.

I klippet ovan kan du se hur facklor släpps från helikoptern mitt under SVT Nyheters direktsändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet