Utsläppen från transportbranschen minskar allra mest, framför allt från flyg. Foto: TT

Svenska utsläpp fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser minskar i flera branscher i Sverige, men allra mest i transportbranschen, visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Utifrån coronaläget är det fortsättningen på en trend som vi började se andra kvartalet 2020, säger Nils Brown, utredare på SCB.

Under årets första kvartal minskade utsläppen med 5 procent jämfört med motsvarande period 2020, uppger SCB i sin senaste statistik.

Utsläppen från transportbranschen minskade allra mest, med 38 procent under första kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Klimatkrisen

– Det är framför allt utsläppen från flyg som minskat kraftigt. I första kvartalet 2020 kunde man se en liten påverkan men pandemin har visat sig ha större effekt i första kvartalet 2021, säger Nils Brown.

Ökade utsläpp i energibranschen

Förutom transportbranschen syns minskade utsläpp i bygg- och anläggningsbranschen, jord-, skogsbruk och fiske, tjänstenäringar och den offentliga sektorn.

– Däremot ökade utsläppen av växthusgaser från energibranschen med knappt 10 procent. Där ingår även vatten, avlopp och avfall, säger Nils Brown.

Trots att det är en ökning så har utsläppen i energibranschen generellt sett gått ner senaste åren.

– De är fortfarande mindre, med ganska stor marginal, jämfört med exempelvis 2019, säger Nils Brown.

Sveriges BNP minskade

SCB analyserar miljöstatistik jämfört med ekonomistatistik. Utgångspunkten är den svenska ekonomins miljöpåverkan oavsett var i världen den sker. Utsläppen från den svenska ekonomin minskade kraftigt under 2020, särskilt efter att pandemin brutit ut.

Under första kvartalet 2021 landade det totala växthusgasutsläppet från den svenska ekonomin på 12,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Sveriges BNP minskade med knappt en procent, vilket innebär att den så kallade växthusgasintensiteten fortsätter att ha en minskad trend.

– Det betyder att utsläppen av växthusgaser per producerad krona i ekonomin minskar, säger Nils Brown.

Ett av få länder i världen

Att jämföra Sveriges statistik med andra länder är svårt.

– Sverige är ett av få länder i världen som för statistik kvartalsvis. Två andra länder som också gör det är Nederländerna och Nya Zeeland, annars är en årlig statistik vanligast, för att kunna rapportera statistik till FN.

Siffrorna från SCB är preliminära. Ett slutgiltigt resultat för 2021 kommer vara klart i slutet av mars 2023.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet