Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Juholt: ”Många svenskar bokar om och reser hem” Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Juholt: ”Återvänd till Sverige så snart som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder begränsar resor från Sydafrika där den nya virusmutationen omikron gör att smittkuvan pekar rakt upp.

Det kan ställa till det för de omkring 4000 svenskar som enligt UD befinner sig i Sydafrika och andra länder i närheten.

– Budskapet är mycket tydligt: Har du rest hit på semester, gör vad du kan för att återvända till Sverige så snart som möjligt, säger Sveriges ambassadör Håkan Juholt till TT.

Flera länder har infört reserestriktioner mot Sydafrika och andra närliggande länder i ett försök att förhindra spridningen av den nya coronavirusvarianten omikron.

Enligt utrikesdepartementet befinner sig cirka 4 000 svenskar i länder i södra Afrika, varav de flesta är i Sydafrika. I nuläget finns ingen reseavrådan för resor till länder i södra Afrika, men situationen kan förändras.

”Flera länder har stoppat flyg från Sydafrika och närliggande länder och det är svårt att förutsäga vilka ytterligare åtgärder av detta slag som kan komma att vidtas. Vi rekommenderar därför svenskar i området att nära följa utvecklingen och att se över sina hemresemöjligheter i samråd med sin researrangör och försäkringsbolag. Var påläst och följ de lokala reglerna på plats”, skriver UD:s pressekreterare John Runesson i ett mejl till SVT.

Det är enligt UD inte aktuellt att evakuera några svenskar från området.

Känner sig utpekade

Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, menar att det finns en uppgivenhet och en ilska i landet för att man pekas ut som ansvariga för den nya virusmutationen.

Efter att nyheten om den nya virusmutationen omikron började spridas har många svenskar som bor i Sydafrika hört av sig till ambassaden för att få information.

– Flera europeiska länder håller fortfarande öppet så många svenskar har bokat om och reser hem tidigare just för att man inte vill fastna här, säger han.

På söndagen skärper han budskapet ytterligare och säger till TT:

– Det är den resande som är ansvarig att boka om sina flyg. Det finns inga som helst planer på att arrangera hemresor. Budskapet är mycket tydligt: Har du rest hit på semester, gör vad du kan för att återvända till Sverige så snart som möjligt.

Inga fall i Sverige

Enligt honom försöker ambassaden att hjälpa till så mycket som möjligt, bland annat genom att försöka hitta andra alternativa vägar hem, men han betonar samtidigt att det är varje resenärs eget ansvar att hålla sig uppdaterad.

På lördagseftermiddagen fanns enligt Folkhälsomyndigheten inget bekräftat fall av den nya virusmutationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer