Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad det svenska folket säger om ökad övervakning i klippet. Foto: Zsolt Czinkoczki/SVT

Svenskarna: Brottsbekämpning viktigare än personlig integritet

Uppdaterad
Publicerad

Att bekämpa brott är viktigare än att skydda den personliga integriteten. Det är en av slutsatserna i den årliga undersökningen om svenskarnas internetvanor. De som ändå värnar integriteten mest är unga män.

Varje år sammanställer Internetstiftelsen rapporten “Svenskarna och internet” kring en mängd olika frågor. I år kan man bland annat se att 70 procent av svenskarna tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning ska vara tillåtet på offentlig plats för att underlätta brottsbekämpning.

Denna typ av kameraövervakning har lagts fram av regeringen så sent som förra veckan som ett led i att bekämpa gängvåldet. De som är mest positiva till övervakningen är de äldre medan de yngre åldersgrupperna är mer skeptiska, framförallt yngre män. Men även bland dem anser en majoritet att det ska vara tillåtet.

– Det är en väldigt stor andel av svenskarna som är positiva till kameraövervakning och det förvånade mig att det är en så stark majoritet, säger Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen. 

Många vill låta polisen ta del av privata chattar

En annan fråga handlar om polisen ska ha tillåtelse att ta del av privata nätkonversationer. Här ger 46 procent polisen grönt ljus om det finns misstanke om brott och 48 procent vid misstanke om allvarliga brott.

Även här finns det skillnader bland åldersspannen. De yngre tycker i högre utsträckning att det bara ska vara tillåtet att ta del av privata konversationer vid misstanke om allvarliga brott. Bland personer födda på 00-talet anser 9 procent att polisen inte ens vid brottsmisstankar bör få ta del privata konversationer.

– Här ser vi en tydlig generationsklyfta. Unga människor lever hela sina liv på nätet och har mer att förlora på att någon kan ta sig in i deras personliga konversationer, säger Måns Jonasson.

Så gjordes undersökningen

”Internet och svenskarna” använde primärt Novus webbpanel, även kallad Sverigepanelen, för datainsamling. Novus Sverigepanel består av cirka 50 000 aktiva medlemmar i huvudsak åldern 18–89 år, men även i viss mån personer över 90 år, spridda över hela landet. Totalt genomfördes 2 954 intervjuer under perioden 10–28 januari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.