Försäljningen av myggmedel ökar just nu kraftigast i norr. Arkivbilder. Foto: Janerik Henriksson/TT, Lennart Nygren/TT

Svenskarna kan tänka sig att spendera tusentals kronor för att slippa myggen

Uppdaterad
Publicerad

Myggexperten Anders Lindström vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har sagt att det kan bli en riktig mygginvasion på sina håll i landet i sommar, och myggorna är redan i farten.

Vi svenskar ligger inte långt efter, utan har laddat upp ordentligt med olika typer av myggskydd, visar statistik från några av de största apotekskedjorna och prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

Myggsommaren har redan gjort sig påmind på många håll runt om i landet, och det syns även i svenskarnas konsumtionsmönster. Köpintresset för myggskydd och myggmedel har ökat lavinartat, enligt jämförelsetjänsten Prisjakt.

– Vi har aldrig sett ett så stort köpintresse för myggmedel och myggskydd som vi gör nu, det rör sig helt enkelt om rekordnivåer, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt.

Myggfångare för tusentals kronor

Köpintresset har, enligt Prisjakts statistik, ökat med 245 procent jämfört med samma period 2020. Och svenskarna verkar inte heller vara rädda för att öppna plånboken för att bli av med myggen. En av de populäraste produkterna är en myggfångare för över 7 000 kronor.

– Klassiska produkter som myggmedel och myggnät är populära, men också mer avancerade apparater som avvisar myggor eller som fångar in dem för att sedan döda dem, säger Oscar Hagman.

Störst ökning i norr

Försäljningen av myggmedel ökar just nu kraftigast i norr, rapporterar Apotek hjärtat som där kan se en ökning på över 300 procent under den senaste månaden, jämfört med samma period 2020. Sett till hela landet har försäljningen ökat med i snitt omkring 190 procent, och slår därmed både åren 2019 och 2020, men har ännu inte nått nivån för sommaren 2018, då värmeböljan började redan i maj.

Apoteket AB ser samma trend, där har ökningen av försäljningen av antimyggprodukter under de senaste två veckorna ökat med 162 % jämfört med förra året.

Även Sveriges största nätapotek Apotea rapporterar en mycket tydlig ökning i försäljningen och sökningar på ord som ”mygg” och ”myggmedel”. Förra veckan sålde de 200 % mer än veckan innan – och nästan 1 000 % mer än under föregående månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.