Svenskarna: Nej till delad föräldraledighet

Uppdaterad
Publicerad

De flesta vill bestämma själva hur föräldraledigheten ska tas ut. Delad föräldraledighet är det bara en av fem som gillar.

Mest negativa till att dela föräldraledigheten är de svenskar som säger sig tillhöra det borgerliga blocket, och allra mest negativa är de som stödjer Centerpartiet. och Kristdemokraterna. Där är det bara 4 respektive 7 procent som är för delning.

Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Sifo och resultatet är att 20 procent svarar att de gillar delad föräldraledighet. 75 procent vill att föräldrarna själva ska bestämma. Skillnaden mellan män och kvinnor är inte särskilt stor. Inte heller mellan olika åldersgrupper även om de äldre är något mer positiva till en delning.

Inte heller på vänsterkanten är delad föräldraledighet särskilt populärt. Mest positiva är de som stödjer Vänsterpartiet men även bland vänsterpartiväljare föredrar 61 procent att familjen själv ska bestämma över fördelningen av föräldraledigheten.

SIFO har frågat 1.272 svenskar om hur de ser på föräldraledighetens fördelning.

De gavs tre alternativ:

1. Föräldraledigheten bör fördelas lika mellan föräldrarna.

2. Föräldrarna ska bestämma själva.

3. Vet ej. 

Frågorna ställdes 24-27 juni 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.