November 2015. Flyktingar anländer med Stena Lines fartyg Scandinavica från Kiel till färjeterminalen i Göteborg. Foto: TT

Svenskarna oroliga över flyktingsituationen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en utbredd oro bland väljarna när det gäller hur Sverige ska klara av att hantera flyktingkrisen. En majoritet tror inte ens att vi kommer att klara av att hantera de flyktingar som hittills har kommit till Sverige. Detta visar en opinionsundersökning som Novus har genomfört på uppdrag av SVT Nyheter.

När jag och fotografen Håkan Falk beger oss ut i centrala Stockholm för att samla lite röster bland allmänheten om dagens flyktingsituation så är det inte svårt att hitta oroliga röster. Många vill inte prata med oss inför kameran, men en del säger öppet vad de känner.

– Jag är orolig. Jag är orolig över vad som ska hända med de som kommer, med jobb och allt, och även för oss andra också, säger Kicki Svankvist.

Den undersökning SVT Nyheter beställt av Novus visar att Kicki Svankvist är långt ifrån ensam.
36 procent av väljarna är ganska oroliga över flyktingsituationen i Sverige. 30 procent är mycket oroliga. 27 procent är inte särskilt oroliga, medan endast 4 procent säger sig inte alls vara oroliga.

Statsministern har varnat

Undersökningen visar också att 55 procent av väljarna inte tror att Sverige kommer att klara av att hantera de flyktingar som hittills har kommit till landet. Bara 34 procent tror att det kommer att gå bra.

”Inte det minsta orolig”

Ute i landets kommuner vittnar många om stora problem och kanske ännu större utmaningar som väntar.

Samtidigt menar en del av de som vi träffar ute på stan att det säkert kommer att gå bra. Vi har gjort det förr, tänker de. En av dem är Behrang Eslami, som ser sig själv som ett bra exempel på att det kommer att fungera.

– Jag är inte det minsta orolig. Tillsammans kan vi göra det mesta. Jag är själv ett praktexempel på att det går att integreras, säger han med ett brett leende.

Undersökningen genomfördes under den 25 november, på uppdrag av SVT Nyheter, i Novus Sverigepanel med 1.183 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18-79.

Frågorna löd:

– Hur pass orolig är du för den utmaning som flyktingsituationen är för Sverige?

– Tror du att Sverige klarar av att hantera de flyktingar som kommit till Sverige under den senaste tiden?

SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet