Panelen var överens – de svenska och ekologiskt märkta tomaterna var godare än holländska. Foto: TT

Svenskmärkta tomater upplevs godare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och ekologiskt märkta tomater smakar bättre – men bara om märkningen är viktig för dig. Våra värderingar styr nämligen smakupplevelsen, visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

–Märkningen påverkar våra förväntningar, och vi tenderar att känna den smak vi förväntar oss, förklarar Fredrik Fernqvist, forskare vid SLU.

Han har låtit 97 konsumenter smaka på fyra standardtomater var. Alla bar olika märkningar och panelen var överens – de svenska och ekologiskt märkta tomaterna ansågs vara mycket godare än tomaterna med holländsk märkning. Vad ingen visste var att alla tomater faktiskt var identiska och kom från en och samma odlare utanför Malmö.

Märkning en smaksignal

–Alla borde ha fått samma betyg. Men de svenska och ekologiskt märkta särskiljde sig från de holländska, som en del i panelen efteråt menade var sura och äckliga.

Den med positiv inställning till svenskproducerat upplever att de tomaterna är godare. Märkningen blir således en smaksignal – psykologiskt sett.

–Men ska man bara gå på smak är kanske närproducerat eller ekologiskt inte det viktigaste, säger Fernqvist och fortsätter:

–Det kan däremot vara viktigt för den som vill bevara en lokal odling eller som vill undvika besprutade produkter.

Konkurrens bland tomater

Men den svenska standardtomaten klarar inte alltid av att hävda sig i dagens grönsaksdiskar. Utbudet av särskilda sorter, färgstarka cocktail- och plommontomater som främst produceras i Holland, ökar explosionsartat. I jämförelse kan en svensk standardsmak ibland upplevas som lite trist, och konsumenter som är missnöjda börjar allt mer utgå från färg, form och storlek.

Svensk märkning är viktig – men samtidigt inte så viktig som den en gång var, menar Fernqvist.

–Jag tror konsumenter tittar på märkning, men när det väl kommer till kritan tror jag att man väljer det som ser godast ut och vad man har bäst erfarenhet av.

  • Man har hittat mer än 400 flyktiga ämnen som bidrar till tomatens smak.
  • Kylskåp försämrar smaken. I en tidigare studie från SLU i Alnarp får kylskåpstomater sämre smakbetyg än tomater som har förvarats i rumstemperatur.
  • Kyla påverkar mognadsprocessen, så förvara ej kallt.
  • Importen dominerar tomatmarknaden – och den svenska tomaten är liten på marknaden.
  • Odling av specialtomater ökar, men de vanliga runda tomaterna är fortfarande vanligast.

Källa: Jordbruksverkets rapport från 2011: ”Svensk växthusproduktion av tomater-Konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter” samt SLU i Alnarp (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer