Svensk mest produktiv på Wikipedia. Foto: TT

Svenskspråkiga Wikipedia nu näst störst i världen

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags gick svenskspråkiga Wikipedia om sin nederländska motsvarighet i antal artiklar och blev därmed näst störst i världen efter den engelspråkiga upplagan av det välanvända uppslagsverket på nätet.

För några veckor sedan passerade svenskspråkiga Wikipedia även sin tyskspråkiga kollega räknat i antal artiklar. På svenska finns nu 1,8 miljoner Wikipedia-artiklar, att jämföra med 4,5 miljoner på engelska.

En stor del av den kraftiga tillväxten av artiklar beror på Sverker Johansson, som vi rapporterade om för ett par veckor sedan.

Medier

Han kan producera upp till 10.000 artiklar med hjälp av en programvara eller robot som han själv utvecklat.

Roboten heter Lsjbot och skriver artiklar med utgångspunkt från Catalogue of Life, en databas som innehåller uppgifter om över 1 miljon djur- och växtarter. Lsjbot används även till två filippinska språkversioner. Lsjbot har sedan 2012 åstadkommit mer än 4,4 miljoner redigeringar, uppger ansvariga på Wikipedia.

Mycket effektivare

Lsjbot är inte den enda som används till svenskspråkiga Wikipedia. En annan robot (eller bot som det också kallas) har skapat artiklar om 52.000 av Sveriges insjöar. Andra robotar rättar skrivfel, ”sanerar klotter” eller sorterar information i kategorier.

Att producera artiklar med hjälp av en robot kan tyckas märkligt men enligt Sverker Johansson är det egentligen inte konstigare än att använda papper och penna eller dator. Något slags verktyg måste man ju ha, menar han. En robot är bara så mycket effektivare.

Fakta

Fakta: Wikipedia

 * Wikipedia ägs av en stiftelse och verksamheten finansieras av donationer.

 * Grundtanken är att det är användarna som skapar innehållet. Den som har kunskaper på ett område kan skriva artiklar i Wikipedia. Artiklarna kan sedan redigeras av andra användare.

 * Wikipedia är tillgängligt på 287 språk. Den engelskspråkiga versionen innehåller 4,5 miljoner artiklar. Den svenska innehåller 1,8 miljoner artiklar.

Källa: Wikipedia (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet